Καρδιακή αποκατάσταση ασθενών με εμφυτεύσιμο απινιδιστή

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446778 28 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νοσηλευτική Καρδιαγγειακών Νόσων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σάνου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φώτος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής , Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μπροκαλάκη Ηρώ, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γιακουμιδάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καρδιακή αποκατάσταση ασθενών με εμφυτεύσιμο απινιδιστή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καρδιακή αποκατάσταση ασθενών με εμφυτεύσιμο απινιδιστή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδιστή συχνά δεν συμπεριλαμβάνονται σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης, κυρίως λόγω του φόβου που έχουν οι ίδιοι από την πιθανότητα πρόκλησης κάποιας ανεπιθύμητης απινίδωσης κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης, επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους.
Σκοπός: Η διερεύνηση μέσω συστηματικής ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας της επίδρασης, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης σε ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδιστή.
Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και Scopus κατά το χρονικό διάστημα Μάιος - Αύγουστος 2024. Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ακόλουθες: «cardiac», «heart», «rehabilitation», «recovery», «implanted cardioverter defibrillator» και «ICD». Τα κριτήρια επιλογής των άρθρων ήταν: α) μελέτες δημοσιευμένες στην Αγγλική γλώσσα, β) μελέτες οι οποίες διενεργήθηκαν σε ενήλικα άτομα, γ) μελέτες που δημοσιεύτηκαν εντός της τελευταίας δεκαετίας.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας προέκυψαν αθροιστικά από τις δυο βάσεις δεδομένων 149 μελέτες, εκ των οποίων τελικά επιλέχθηκαν οι 11. Στην πλειοψηφία τους ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, στις οποίες ήταν σαφής η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης (αερόβιας, ασκήσεων ενδυνάμωσης και ενίσχυσης ευελιξίας) στην πρόσληψη οξυγόνου, στην επίτευξη περισσότερων μεταβολικών ισοδύναμων, στην αύξηση του αναερόβιου κατωφλιού και στην ενίσχυση της σωματικής αντοχής, σύμφωνα με παρακλινικά, σωματομετρικά δεδομένα και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες και κλίμακες που χρησιμοποιήθηκαν.
Συμπεράσματα: Ένα οργανωμένο πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, στο οποίο διενεργείται παρακολούθηση των ασθενών με εμφυτεύσιμο απινιδιστή από αρμόδιους επαγγελματίες υγείας, φαίνεται ότι ενισχύει την σωματική υγεία των ασθενών, βελτιώνει τη λειτουργική τους κατάσταση και τα επίπεδα αυτοφροντίδας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Kαρδιακή αποκατάσταση, Eμφυτεύσιμος απινιδιστής, Aποτελεσματικότητα, Aσφάλεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
141
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.pdf
756 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.