Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη ΗθικήΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-01-11
Συγγραφέας:
Μαρίνου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπων/Νίκος Ερηνάκης
(Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Μέλος/Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης
(Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Μέλος/Αραμπατζης Γεώργιος
(Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αντίληψη περί Θεού στον Καντ και στον Σπινόζα- Μια συγκριτική μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αντίληψη περί Θεού στον Καντ και στον Σπινόζα- Μια συγκριτική μελέτη
Περίληψη:
Περίληψη
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η συγκριτική μελέτη της έννοιας του Θεού στα φιλοσοφικά πλαίσια του Immanuel Kant και του Baruch Spinoza. Διερευνά τις διαφορετικές αντιλήψεις τους για τον Θεό στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταφυσικών, επιστημολογικών και ηθικών συστημάτων τους, αναδεικνύοντας τις σημαντικές διαφορές και ομοιότητες στις φιλοσοφικές τους προσεγγίσεις. Αναλύοντας τις προοπτικές τους, η παρούσα διπλωματική στοχεύει να παράσχει εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο κάθε φιλόσοφος ενσωματώνει την έννοια του Θεού στα ευρύτερα φιλοσοφικά τους οράματα, με επιπτώσεις στις σύγχρονες μεταφυσικές και ηθικές συζητήσεις.
Μεθοδολογία
Η μελέτη χρησιμοποιεί συγκριτική μεθοδολογία, εξετάζοντας πρωτογενή κείμενα όπως η Κριτική του Καθαρού Λόγου και η Κριτική του Πρακτικού Λόγου του Καντ, καθώς και η Ηθική του Σπινόζα, για να αναλύσει την αντίληψη του κάθε φιλοσόφου για τον Θεό. Δευτερογενείς πηγές χρησιμοποιούνται για να παρέχουν ερμηνευτικές ιδέες και να πλαισιώσουν τη συγκριτική ανάλυση. Η προσέγγιση επιτρέπει τη συστηματική εξέταση των διαφορετικών ρόλων που διαδραματίζει ο Θεός στα αντίστοιχα συστήματά τους, εστιάζοντας στις απόψεις τους για τη φύση, την ελευθερία και την ηθική. Η μεθοδολογία αυτή αναδεικνύει τόσο κοινά στοιχεία όσο και θεμελιώδεις διαφορές στις προσεγγίσεις τους.
Αποτελέσματα
Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι ο Καντ βλέπει τον Θεό ως ένα ουσιαστικό, αν και άγνωστο, αξίωμα του πρακτικού λόγου, απαραίτητο για τη συνοχή του ηθικού νόμου και την επίτευξη του ύψιστου αγαθού. Αντίθετα, ο Σπινόζα εξισώνει τον Θεό με τη φύση, υιοθετώντας μια πανθεϊστική άποψη όπου ο Θεός είναι η ενιαία ουσία όλης της πραγματικότητας. Αυτές οι διαφορετικές προοπτικές υπογραμμίζουν την έμφαση που δίνει ο Καντ στην ηθική αυτονομία και στα όρια της ανθρώπινης κατανόησης, ενώ το ντετερμινιστικό σύμπαν του Σπινόζα υποδηλώνει ότι η αληθινή ελευθερία έγκειται στην ορθολογική κατανόηση της αναγκαίας τάξης της φύσης.
Συμπεράσματα
Η διπλωματική καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορετικές απόψεις του Καντ και του Σπινόζα για τον Θεό αντανακλούν ευρύτερες διαφορές στις φιλοσοφικές τους δεσμεύσεις - την ηθική φιλοσοφία και τα επιστημολογικά όρια του Καντ έναντι του μεταφυσικού μονισμού και του ορθολογικού ντετερμινισμού του Σπινόζα. Αυτές οι διακρίσεις παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις τρέχουσες συζητήσεις στη φιλοσοφία και τη θεολογία, τονίζοντας τη διαρκή σημασία των ιδεών του Καντ και του Σπινόζα για την κατανόηση του ρόλου του Θεού στην ανθρώπινη σκέψη και την ηθική ζωή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Kant, Spinoza, Θεός, νόμος, φύση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114