Επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση συσχέτισης παιδικού τραύματος με την εκδήλωση ψύχωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3450548 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-01-10
Έτος εκπόνησης:
2025
Συγγραφέας:
Καπώνη Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στεφανής Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ξενάκη Λήδα-Άλκηστη, Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λέκκος Πέτρος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Iατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση συσχέτισης παιδικού τραύματος με την εκδήλωση ψύχωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επικαιροποιημένη συστηματική ανασκόπηση συσχέτισης παιδικού τραύματος με την εκδήλωση ψύχωσης
Περίληψη:
α) Εισαγωγή/Σκοπός:
Η εργασία πραγματεύεται τα επικαιροποιημένα δεδομένα των τελευταίων 5 ετών που αφορούν την επίδραση του παιδικού τραύματος στην εμφάνιση ψύχωσης. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει άλλη συστηματική ανασκόπηση με την ίδια θεματολογία η οποία μελετάει και συγκρίνει κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν χώρες από όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβάνοντας εθνικές μειονότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα, προσφέροντας στη μελέτη ένα διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη συστηματική ανασκόπηση στοχεύει στη διερεύνηση της συσχέτισης του παιδικού τραύματος με την ψύχωση, ειδικότερα στην διεύρυνση των αιτιωδών οδών μεταξύ τους, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες ψυχολογικές θεωρίες.

β) Υλικό & Μέθοδος:
Πρόκειται για συστηματική ανασκόπηση στην οποία συμπεριελήφθησαν 30 άρθρα από τις ακόλουθες βάσεις δεδομένων: PubMed, Science Direct, Semantic Scholar, Scopus. Κριτήρια επιλογής αποτέλεσαν η χρονική περίοδος των 5 τελευταίων χρόνων, η αγγλική γλώσσα και η ελεύθερη πρόσβαση. O τύπος των άρθρων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι κλινικές μελέτες, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και τα ερευνητικά άρθρα.

γ) Αποτελέσματα/Συζήτηση:
Βρέθηκαν αρκετές συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων παιδικού τραύματος , όπως η σωματική, η συναισθηματική και η σεξουαλική κακοποίηση, η σωματική και η συναισθηματική παραμέληση, ο εκφοβισμός , η διαπροσωπική απώλεια, η παρακολούθηση της ενδοοικογενειακής βίας, το διαζύγιο, το τραύμα προσκόλλησης, ταυτότητας ρόλου και επιβίωσης. Υπήρξε σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ του αριθμού των κατηγοριών τραύματος και των θετικών και αρνητικών συμπτωμάτων. Οι τομείς που είχαν επηρεαστεί δεν αφορούσαν μόνο τα θετικά, αρνητικά και αποσυνδετικά συμπτώματα, αλλά και τα γνωστικά και κοινωνικά ελλείμματα. Ορισμένοι τύποι τραύματος φάνηκαν να μειώνουν την ηλικία εμφάνισης ψύχωσης, ενώ υπήρχαν και διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τα διαφορετικά συμπτώματα.

δ) Συμπεράσματα:
Η συσχέτιση μεταξύ παιδικού τραύματος και της εμφάνισης ψύχωσης έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων. Συνεπώς είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας ως προς την αναγνώριση του παιδικού τραύματος σε ασθενείς με ψύχωση -και όχι μόνο- , η οποία θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, στις κατάλληλες και αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις και στη μείωση διάρκειας της νοσηλείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σχιζοφρένεια, Ψύχωση, Παιδικό τραύμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
157
Kaponi-_Fotini-MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο