Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αραμπατζής Γεώργιος , Καθηγητής, τμήμα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Νίκος Ερηνάκης , Επίκ. Καθηγητής
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Καθηγητής
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί με τη σύγκριση των δύο σημαντικότερων μυθιστορημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, της Δίκης του Kafka και του Ξένου του Camus. Το θέμα του μυθιστορήματος του Kafka πηγάζει από την έντονη αντίθεση μεταξύ των πρωταγωνιστών και της πραγματικότητας, που τους περιβάλλει, και οι χαρακτήρες του είναι ανίκανοι να δεχτούν. Στο μυθιστόρημά του κυριαρχούν η παρεξήγηση, ο εφιάλτης, η ψευδαίσθηση και η αγωνία της σιωπής του Θεού. Ο Κάφκα κατηγορεί στα έργα του το απάνθρωπο γραφειοκρατικό κοινωνικό σύστημα και επικρίνει το σύστημα δικαιοσύνης. Ο πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα είναι ένα θύμα του συστήματος και, ταυτόχρονα, ένοχος ως αναπόσπαστο κομμάτι του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Από την άλλη, ο Camus συνδέει άρρηκτα την προσωπική του ζωή με τις συλλογικές αντιξοότητες, στο όνομα του ανθρώπου, και της παράλογης ζωής του, αναζητώντας την αλήθεια και την ευτυχία. Το έργο του Camus ξεκινά με το υπαρξιακό προβλήματα του παραλόγου, ισχυριζόμενος ότι ο άνθρωπος είναι μόνος, περικυκλωμένος από μια κατάσταση αιώνιας αθλιότητας, φτώχειας, πόνου, αδικίας, η οποία του δημιουργεί μια αδικαιολόγητη ερημιά. Για να αποφύγει κανείς την απόγνωση πρέπει να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση με νηφαλιότητα και πρέπει συνειδητά να αγωνιστεί για να επιβεβαιώσει τον εαυτό του και το «αδυσώπητο μεγαλείο της ζωής».
Σχεδιασμός / μεθοδολογία / προσέγγιση: Η έρευνα προσεγγίζει το έργο των δυο συγγραφέων μέσα από τη ζωή τους, τις επιρροές και τις αντιλήψεις τους. Κάθε συγγραφέας ερευνάται πρώτα κατά μονάς και στο τέλος πραγματοποιείται μια σύγκριση των δυο αλλά και των έργων τους.
Ευρήματα: Τα ευρήματα αφορούν την αντίληψη των συγγραφέων για την ελπίδα. Τέτοια ευρήματα έχουν προκύψει από την βιβλιογραφική ανασκόπηση και τη μελέτη των γραπτών, που έχουν αφήσει πίσω τους οι των δυο αυτοί συγγράφεις.
Πρωτοτυπία / αξία: Η πρωτοτυπία της εργασίας έγκειται στο γεγονός, ότι βιβλιογραφικά δεν υπάρχουν πολλές έρευνες, που να έχουν συγκρίνει τους δυο αυτούς συγγραφείς αναφορικά με την αντίληψή τους για την ελπίδα. Επίσης, ενώ το έργο του Kafka πολλάκις έχει ερμηνευτεί, στο έργο του Camus ο Ξένος δεν έχουν αναζητηθεί στοιχεία, που να παραπέμπουν σε αναφορά του συγγραφέα στην ελπίδα. Τέλος, προσεγγίζεται και το κοινωνικοπολιτικό τους περιβάλλον αλλά και η αντίληψη, που είχε ο ένας για το έργο του άλλου.
Λέξεις-κλειδιά:
Kafka, Camus, Δίκη, Ξένος, ελπίδα, απελπισία.