Ανοσοτροποποιητικές θεραπείες στη νόσο Covid-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3451888 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-01-13
Έτος εκπόνησης:
2025
Συγγραφέας:
Καντζηλάκη Ευρύκλεια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καρολίνα Ακινόσογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιβλέπουσα
Αντιγόνη Κωτσάκη, Παθολόγος, Επιμελήτρια Β΄, Δ΄ Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Ελένη Καρακικέ, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Β’, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανοσοτροποποιητικές θεραπείες στη νόσο Covid-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοσοτροποποιητικές θεραπείες στη νόσο Covid-19
Περίληψη:
Η νόσος COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, είναι μια λοιμώδης ασθένεια που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και εξελίχθηκε σε παγκόσμια πανδημία. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια (πυρετός, βήχας, κόπωση) έως σοβαρά (δύσπνοια, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο). Ορισμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Τα δημοσιευμένα δεδομένα προτείνουν ότι αυτό οφείλεται στην υπέρμετρη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή έναντι στον ιό. Έτσι, το ερευνητικό ενδιαφέρον στράφηκε σε θεραπείες για την ανοσοτροποιητική ρύθμιση του ξενιστή.
Οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες για τη νόσο COVID-19 στοχεύουν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές που προκαλούνται από την υπερβολική φλεγμονή και την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή, γνωστές και ως "καταιγίδα κυτταροκινών". Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση κορτικοστεροειδών (π.χ. δεξαμεθαζόνη) για τον έλεγχο της φλεγμονής, αντισωμάτων που στοχεύουν συγκεκριμένες κυτταροκίνες όπως η ιντερλευκίνη-6 και ιντερλευκίνη-1. Ο στόχος αυτών των θεραπειών είναι να μειώσουν την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών όπως το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ARDS) και να βελτιώσουν την επιβίωση των ασθενών. Τα ερευνητικά δεδομένα, παρά τις προόδους, δεν καταδεικνύουν ότι υπάρχουν επί του παρόντος επικυρωμένες αποτελεσματικές θεραπείες.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των ερευνητικών δεδομένων, πραγματοποιείται επί του παρόντος, μια μελέτη στην Ελλάδα η οποία έχει ως στόχο να εφαρμοστεί μια στρατηγική που συνδέει την αύξηση ενός βιοδείκτη με μια έγκαιρη παρέμβαση, με την λογική ότι η πρόωρη θεραπεία μπορεί να τροποποιήσει την ανοσολογική απάντηση του ξενιστή και να προλάβει την υπερ-φλεγμονώδη αντίδραση αποτρέποντας την εκδήλωση σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας και σήψης. Βασιζόμενοι στην αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποιητική δράση της κλαριθρομυκίνης και με την καθοδήγηση του βιοδείκτη suPAR που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την αναγνώριση ασθενών σε κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και σήψη, η κλινική μελέτη REACT έχει ως στόχο να μελετήσει την κλινική ωφέλεια της έγκαιρης έναρξης θεραπείας με κλαριθρομυκίνη υπό την καθοδήγηση του βιοδείκτη suPAR για την πρόληψη της εξέλιξης σε σήψη σε ασθενείς με πνευμονία της κοινότητας.
Στην μελέτη αυτή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και να καταγραφούν θετικά περιστατικά της νόσου Covid-19 λόγω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ύφεσης της πανδημίας και κατά συνέπεια χαμηλής επιδημιολογίας της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, Νόσος Covid-19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
59
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ανοσοτροποποιητικές θεραπείες στη νόσο Covid Msc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.