Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιομεταβολική ΙατρικήΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-01-21
Συγγραφέας:
Μπλέτσα Ευανθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευανθία Κασσή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαΐα Λαμπαδιάρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συσχέτιση της μεταβλητότητας της γλυκόζης με την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τις αφυπνίσεις κατά την διάρκεια της νύχτας σε υγιείς εθελοντές με υποκειμενικές διαταραχές του ύπνου
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συσχέτιση της μεταβλητότητας της γλυκόζης με την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τις αφυπνίσεις κατά την διάρκεια της νύχτας σε υγιείς εθελοντές με υποκειμενικές διαταραχές του ύπνου
Περίληψη:
Υπάρχουσα Γνώση
Η τρέχουσα βιβλιογραφία αποκαλύπτει μια αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και των μεταβολικών διαταραχών. Ασθενείς με κακή γλυκαιμική ρύθμιση υποφέρουν από κακή ποιότητα ύπνου και αντιστρόφως. Επιπλέον, η υπεργλυκαιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζονται δυσμενώς με δυσλειτουργία της αυτόνομης καρδιακής λειτουργίας. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ της νυχτερινής μεταβλητότητας της γλυκόζης, της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και των νυχτερινών αφυπνίσεων δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι στιγμής.
Σκοπός
Να διερευνηθεί πως η μεταβλητότητα της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως εκτιμάται με συσκευές συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (CGM, Freestyle PRO iQ), σχετίζεται με παραμέτρους της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και των νυχτερινών αφυπνίσεων, όπως ανιχνεύονται από συσκευές καταγραφής του ύπνου (Oura ring), κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου ύπνου και συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων της νύχτας, σε υγιείς εθελοντές με υποκειμενικές διαταραχές του ύπνου.
Μέθοδοι
Διεξήχθη μια post-hoc ανάλυση μιας προοπτικής παρεμβατικής μελέτης (NCT05372900). Επρόκειτο για μια διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή, η οποία μελέτησε την επίδραση ενός διατροφικού συμπληρώματος στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και των συσχετιζόμενων ωφελειών της υγείας, σε σε υγιείς εθελοντές με υποκειμενικές διαταραχές του ύπνου, μετά από μια περίοδο παρέμβασης 2 εβδομάδων. Ο αισθητήρας Freestyle® PRO iQ χρησιμοποιήθηκε ως ένα ελάχιστα επεμβατικό μέσο για την συνεχή καταγραφή της γλυκόζης κάθε 15 λεπτά. Ο αισθητήρας Oura Ring® χρησιμοποιήθηκε ως μη επεμβατικό μέσο για την συνεχή καταγραφή της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και των νυχτερινών αφυπνίσεων κάθε 5 λεπτά. Υπολογίστηκαν, αντίστοιχα, glucose coefficient of variation (CV), μέσα επίπεδα της γλυκόζης, time in range (TIR), RMSSD-5min, μέσος καρδιακός ρυθμός (HR), καθώς και ο αριθμός των νυχτερινών αφυπνίσεων και η απομάκρυνση από το κρεβάτι. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν η συσχέτιση του CV με το RMSSD-5min και το HR, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου του ύπνου και συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων της νύχτας.
Αποτελέσματα
Στην μελέτη συμμετείχαν 43 άτομα (40.5% άνδρες, μέση ηλικία: 34±7 έτη, μέσο BMI: 22.5±2.2 kg/m2, 95.2% ασιατική φυλή) και όλοι περιελήφθησαν στην τελική ανάλυση. Παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του CV της γλυκόζης και του RMSSD-5min κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου του ύπνου. Αναλυτικότερα, η συσχέτιση Spearman ήταν r=0.16 και η μερική συσχέτιση προσαρμοσμένη για το φύλο ήταν r=0.15 (p<0.001 για όλα). Δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του CV της γλυκόζης και του HR κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου ύπνου ή των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων της νύχτας. Παρατηρήθηκε σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των μέσων επιπέδων γλυκόζης και του RMSSD-5min, ωστόσο, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ωρών του ύπνου. Συγκεκριμένα, η συσχέτιση Spearman ήταν r=-0.14 και η μερική συσχέτιση προσαρμοσμένη για το φύλο ήταν r=-0.13 (p<0.001 για όλα). Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των υπολοίπων μελετηθέντων παραμέτρων.
Συμπεράσματα
Τα αποτέλεσμα της post-hoc analysis αποδεικύουν ότι τα μέσα επίπεδα της γλυκόζης συνδέονται αρνητικά με την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, υποδηλώνοντας ότι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της αυτόνομης καρδιακής λεειτουργίας και ενδεχομένως την καρδιαγγειακή πρόγνωση ακόμη και μεταξύ υγιών, μη διαβητικών ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να εδραιωθούν αυτά τα διερευνητικά ευρήματα και να διαφωτιστούν οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που τα υποστηρίζουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιομεταβολική νόσος, Φυσιολογία γλυκόζης, Φυσιολογία ύπνου, Διαταραχές μεταβολισμού γλυκόζης, Διαταραχές ύπνου, Μεταβλητότητα γλυκόζης, Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού, Νυχτερινές αφυπνίσεις
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
167
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-01-22.
Thesis_dissertation_final_EB.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-01-22.