Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δασκαλάκης Δημοσθένης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τις απόψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχετικά με την παιδική αταξία και την ενδοσχολική βία, με σκοπό τη μελέτη της έκφρασης της παιδικής αταξίας, των αιτιών της ανάπτυξης σχολικής βίας και του τρόπου διαχείρισης και αντιμετώπισής τους από τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες, υπό το πρίσμα των προσωπικών τους πεποιθήσεων και εμπειριών. Η μεθοδολογία βασίστηκε στην ποιοτική προσέγγιση και η έρευνα διεκπεραιώθηκε με τη συλλογή δεδομένων μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων από την ερευνήτρια προς τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάζονται ως εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία της Αττικής και συγκεκριμένα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αθηναίων, Ηλιουπόλεως και Γλυφάδας. Εφαρμόστηκε θεματική ανάλυση, με σκοπό την εξέταση σημαντικών πτυχών των λεγόμενων των συνεντευξιαζόμενων, τη διεξαγωγή συμπερασμάτων και τη δημιουργία προτάσεων.
Μεταξύ των κύριων ευρημάτων διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν ταυτίζουν την αταξία με τη βία, ούτε την αναγνωρίζουν ως μεταβατικό στάδιο για την εκδήλωση βίας στην εφηβεία. Αντίθετα, κρίνουν πως μία επιθετική και βίαιη συμπεριφορά, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε μαθητές μικρών τάξεων του δημοτικού και οι λόγοι είναι πολυεπίπεδοι και δεν συνδέονται με την εκδήλωση αταξίας. Σχετικά με τα είδη βίας με τα οποία έρχονται σε επαφή στον εργασιακό τους χώρο, αναφέρουν πως συχνότερα καλούνται να αντιμετωπίσουν τη λεκτική και ψυχολογική βία και ως δυσκολότερη μορφή αναδεικνύουν τη σεξουαλική, καθώς απαιτείται συνεργασία με ειδικούς.
Ως προς την ανάλυση των αιτιών ανάπτυξης ενδοσχολικής βίας, οι συμμετέχοντες παρουσιάζονται γνώστες των προβλημάτων που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και επιρρίπτουν εκεί την ευθύνη για τη συμπεριφορά των μαθητών τους, καθώς και μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην οικογένεια και στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, στην αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στην υιοθέτηση κοινωνικών προτύπων. Επιπρόσθετα, κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των σχολείων με ειδικότητες που θα ήταν βοηθητικές ως προς την πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας. Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της παιδικής αταξίας και ενδοσχολικής βίας, προτείνουν μεταξύ άλλων την εφαρμογή συμβολαίου τάξης, την ενίσχυση της συνεργασίας με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και κοινωνικούς φορείς.
Τέλος, προτάθηκαν στρατηγικές όπως, μεταξύ άλλων, η βιωματική μάθηση, η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, η ενίσχυση συναισθηματικών δεξιοτήτων, η επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών πάνω στο ζήτημα της σχολικής βίας, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών, που θα έχουν όμως διάρκεια μέσα στον χρόνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοσχολική βία, εκπαιδευτικοί, οικογενειακό περιβάλλον, κοινωνικά πρότυπα, διαδίκτυο, κοινωνικοί φορείς, συμβόλαιο τάξης, ομαδοσυνεργατική, πρόληψη βίας