Το βιοηθικό δίλημμα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χριστιανική προσέγγιση (Με αφορμή τη μέθοδο CRISPR/Cas9). [Internet]. 2022;1:131-139.

Επιστημονική δημοσίευση - Ανακοίνωση Συνεδρίου uoadl:3246386 105 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας
Τίτλος:
Το βιοηθικό δίλημμα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χριστιανική προσέγγιση (Με αφορμή τη μέθοδο CRISPR/Cas9). [Internet]. 2022;1:131-139.
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η παρούσα εισήγηση επικεντρώνεται στο επίκαιρο βιοηθικό θέμα της εφαρμογής της παρεμβατικής μεθόδου CRISPR/Cas9 στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το οποίο απασχολεί έντονα τη βιοϊατρική και την χριστιανική ηθική. Η νέα μέθοδος επαγγέλλεται τη θεραπεία σε σημαντικές κληρονομικές ασθένειες και παθήσεις του ανθρώπου, ωστόσο εγείρονται σοβαρά βιοηθικά διλήμματα, τα οποία συνδέονται με τη γενετική επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος (genome editing) και τον κίνδυνο της ευγονικής (eugenics). Η εφαρμογή της μεθόδου σχετίζεται με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της προστασίας, της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας κάθε ανθρωπίνου όντος, την εγγύηση του σεβασμού της ακεραιότητας και των λοιπών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και με την ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό αγαθό της υγείας και της συνεπαγόμενης θεραπείας του ασθενούς.
Έτος δημοσίευσης:
2022
Συγγραφείς:
Βασίλειος, Φανάρας
Εκδότης:
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησεκιολογίας
Τίτλος συνεδρίου:
Διεπιστημονικό Συνέδριο "Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα", 13-16.2.2019
Σελίδες:
131-139
Λέξεις-κλειδιά:
Βιοηθική, Γονιδιακή θεραπεία, Crispr/Cas9, Ανθρώπινα Δικαιώματα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Αναφορές:
Βιοηθική
vasileios_fanaras_thriskeies_kai_anthropina_dikaiomata_-_praktika_diepistimonikoy_synedrioy_-_tkthth_thsh_ekpa.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο