Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συλλογή uoadl:col_folklore 24288 Αναγνώσεις

Τίτλος:
Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Περιγραφή:

Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου (τέως Σπουδαστηρίου Λαογραφίας)  περιλαμβάνουν: α) πλούσιο πρωτογενές λαογραφικό υλικό, προϊόν επιτόπιας έρευνας, κατατεθειμένο υπό μορφή χειρογράφων και β) αξιόλογη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων (χρηστικών ή μη) της καθημερινής ζωής. Τα αντικείμενα αυτά είναι ποικίλου υλικού (μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, πηλός, καλάμι, γυαλί, κ.ά.).

Η συγκέντρωση του υλικού αυτού ξεκίνησε από το 1966 με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του τότε Καθηγητή της Έδρας της Λαογραφίας Γ. Κ. Σπυριδάκη, ενώ από το 1972 και εξής την ευθύνη της συλλογής είχε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη.

Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή συνεχίζουν να εμπλουτίζονται. 

Γεωγραφική κάλυψη:
Όλα σχεδόν τα γεωγραφικά μέρη του ελληνικού ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, της Κύπρου, του μικρασιατικού και ποντιακού Ελληνισμού και ελάχιστα από διάφορες χώρες του κόσμου.
Χρονική κάλυψη:
1964 - σήμερα (19ος - 20ος αιώνας)
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ταχ. διεύθυνση: Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής , 7ος όροφος (είσοδος 734)
Νικολάου Πολίτη 1, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Τ.Κ.15772
Τηλέφωνο: 210 727 7778
Ηλεκτρ. ταχυδρομείο: fma@phil.uoa.gr
Ιστότοπος: https://fma.phil.uoa.gr/
Κανόνες πρόσβασης:
Κατόπιν σχετικής άδειας από την Διεύθυνση

Φίλτρο

 

1. Αρχείο πρωτογενούς λαογραφικής ύλης - Συλλογή χειρογράφων

Συλλογή uoadl:col_folkbooks
Χρονική κάλυψη:
1964 - σήμερα (19ος - 20ος αιώνας)
Περιγραφή:
Η συλλογή των χειρογράφων αποτελεί πολύτιμη πηγή καταγραφής, μελέτης, έρευνας και διάσωσης του λαϊκού πολιτισμού. Το περιεχόμενο της ύλης καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των επί μέρους μορφών του λαϊκού βίου, δηλ. υλικό, κοινωνικό, πνευματικό. Περιέχει τα κατά τόπους επιχωριάζοντα πολιτισμικά μορφώματα, ήθη-έθιμα, πίστεις, προλήψεις, ιδιάζοντα τοπικά βιώματα και εμπειρίες. Η καταγραφή ή η περιγραφή του υλικού γίνεται όσο το δυνατόν πιο λεπτομερειακή και τεκμηριώνεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Στα χειρόγραφα είναι ενσωματωμένα διάφορα έγγραφα (όπως πωλητήρια, προικοσύμφωνα κ.ά.), που περιέχουν ενδιαφέροντα συμπληρωματικά λαογραφικά στοιχεία. Παρατίθενται επίσης δείγματα υφαντικής, κεντητικής, πλεκτικής και άλλης λαϊκής χειροτεχνίας, είδη φυτών, βοτάνων με θεραπευτική χρήση και μαγική σημασία. Το υλικό αυτό συνοδεύουν χάρτες πολιτικοί, γεωφυσικοί, τοπωνυμικοί, που διευκολύνουν την παρουσίαση διαφόρων στοιχείων και φαινομένων. Οι συλλογές αυτές έχουν καταρτιστεί από φοιτητές, κατόπιν φροντιστηριακών μαθημάτων για ευμέθοδη συγκέντρωση πρωτογενούς λαογραφικού υλικού από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη. Όλες οι συλλογές βασίζονται στις ίδιες έντυπες οδηγίες του Γ. Κ. Σπυριδάκη (Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Οδηγίαι προς συλλογήν λαογραφικής ύλης, Εν Αθήναις 1962). Η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

2. Λαογραφικά αντικείμενα

Συλλογή uoadl:col_folkitems
Χρονική κάλυψη:
1964 - σήμερα (19ος - 20ος αιώνας)
Περιγραφή:
Η συλλογή περιλαμβάνει διάφορα λαογραφικά αντικείμενα χρηστικά ή μη της καθημερινής ζωής. Τα αντικείμενα αυτά είναι ποικίλου υλικού (μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, πηλός, καλάμι, γυαλί, κ.ά.) και στην πλειοψηφία τους χρονολογούνται από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες του 20ου αιώνα. Η συγκέντρωση του υλικού αυτού ξεκίνησε από το 1966 με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του τότε Καθηγητή της Έδρας της Λαογραφίας Γ. Κ. Σπυριδάκη. Ο τρόπος πρόσκτησής τους ήταν με αγορές και δωρεές. Η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

3. Κοσμήματα

Συλλογή uoadl:col_folkjewels
Χρονική κάλυψη:
1964 - σήμερα (19ος - 20ος αιώνας)
Περιγραφή:
Μέταλλο, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι

4. Ενδύματα

Συλλογή uoadl:col_folkdresses
Χρονική κάλυψη:
1964 - σήμερα (19ος - 20ος αιώνας)