Χαρακτηρισμός και βελτιστοποίηση της διεργασίας παραγωγής γαλακτωμάτων μέσω της συγκριτικής αξιολόγησης δύο τύπων πειραματικού σχεδιασμού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1320722 519 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-02-01
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Καμπανή Άννα-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρέκκας Δημήτριος Αναπλ. Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρακτηρισμός και βελτιστοποίηση της διεργασίας παραγωγής γαλακτωμάτων μέσω της συγκριτικής αξιολόγησης δύο τύπων πειραματικού σχεδιασμού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Characterization and optimization of the process of emulsion production by two factorial designs
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της σταθερότητας
γαλακτωμάτων, μέσω της συγκριτικής μελέτης δύο πειραματικών σχεδιασμών.
Ειδικότερα, παρασκευάσθηκαν γαλακτώματα με ελαιώδη φάση προερχόμενη από
εκχύλιση των φυτών Calendula officinalis και Hypericum perforatum, και η
σταθερότητα τους εκτιμήθηκε μέσω της σύγκρισης δύο παραγοντικών σχεδιασμών,
ενός πλήρη παραγοντικού σχεδιασμού (τριών παραγόντων σε τρία επίπεδα) και ενός
Box Behnken σχεδιασμού.Στο θεωρητικό μέρος, αναπτύχθηκε η θεωρία του
σχηματισμού γαλακτωμάτων, και έγινε αναφορά στα συστατικά που απαρτίζουν τα
γαλακτώματα τα οποία παρασκευάσθηκαν. Παράλληλα, ορίσθηκαν οι τρεις παράγοντες
(μάζα, χρόνος, ταχύτητα ομογενοποίησης), οι οποίοι συσχετίσθηκαν με την
απόκριση d(v,0.9) μέσω της ανάλυσης των δυο τύπων πειραματικού σχεδιασμού.
Έπειτα, στο πειραματικό μέρος ταυτοποιήθηκαν οι παράγοντες που επιδρούν με
στατιστικά σημαντικό τρόπο στη διεργασία και ανιχνεύθηκαν οι αλληλεπιδράσεις
μεταξύ τους. Κατά αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε χαρακτηρισμός της διεργασίας.Με τη
χρήση ειδικών στατιστικών όρων όπως R-squared, Pred.R-squared αλλά και του
σφάλματος πρόβλεψης των δύο σχεδιασμών, αξιολογήθηκαν οι δύο τύποι σχεδιασμού,
όπου κρίθηκαν και οι δυο ικανοποιητικοί ως προς την δυνατότητα πρόβλεψης τους
από τα εξαγόμενα μαθηματικά μοντέλα.
Εν συνεχεία, εντοπίστηκε ο βέλτιστος χώρος εντός του πειραματικού σχεδιασμού,
μέσα στον οποίο ο συνδυασμός των παραγόντων οδήγησε στις χαμηλότερες δυνατές
τιμές της απόκρισης (σταθερά γαλακτώματα). Συγκεκριμένα, ο βέλτιστος χώρος
βρίσκεται σε υψηλές ταχύτητες ομογενοποιησης, και είναι ανεξάρτητος του χρόνου
ομογενοποίησης και της μάζας του προς ομογενοποιηση υλικού.Δεδομένου ότι και οι
δύο σχεδιασμοί μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμοι ως προς την αποτελεσματικότητα
τους, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι ο Box Behnken σχεδιασμός υπερτερεί έναντι
του πλήρους παραγοντικού σχεδιασμού καθώς εξασφαλίζει αξιόπιστα αποτελέσματα
παρέχοντας ταυτόχρονα μεγάλη οικονομία χρόνου (υποδιπλάσιος αριθμός πειραμάτων)
και χαμηλό κόστος σε σύγκριση με τον πλήρη παραγοντικό.
Λέξεις-κλειδιά:
Πειραματικός Σχεδιασμός, Γαλακτώματα, Βελτιστοποίηση, Σταθερότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
105