Επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στο δομημένο ανθρωπογενές περιβάλλον

Διπλωματική Εργασία uoadl:1332188 413 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-02
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σιμόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κ. Κυριακόπουλος / Καθηγητής ΕΚΠΑ
Σ. Λόζιος / Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Ν. Βούλγαρης / Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στο δομημένο ανθρωπογενές περιβάλλον
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπτώσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων στο δομημένο ανθρωπογενές περιβάλλον
Περίληψη:
Οι φυσικές καταστροφές μπορεί να αποτελέσουν απειλή τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία μιας περιοχής. Τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτες, αν και κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί ποικίλα συστήματα ενόργανης συνεχούς παρακολούθησής τους. Ειδικότερα από τις φυσικές καταστροφές θα πραγματευθώ με θέματα που σχετίζονται με όλες τις φάσεις της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά ηφαιστειακά κέντρα στη χώρα μας η κατανόηση των οποίων θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αποφυγή καταστροφικών επιπτώσεων στους ανθρώπους και το δομημένο περιβάλλον.
Οι εκρήξεις των ηφαιστείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών του φλοιού της Γης. Παγκοσμίως υπάρχουν διάφοροι τύποι ηφαιστείων ανάλογα με το σχήμα, τη χημική σύσταση του μάγματος, το γεωτεκτονικό περιβάλλον ή ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται. Απασχολούν τους επιστήμονες και γενικότερα όλους τους πολίτες λόγω των τεράστιων επιπτώσεών τους στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία. Οι σοβαρές επιπτώσεις που δύναται να έχει μια ηφαιστειακή έκρηξη στην οικονομία φαίνονται από την περίπτωση της έκρηξης του ηφαιστείου Eyjafjallajökull το 2010 στην Ισλανδία η οποία θα αναλυθεί στην παρούσα εργασία.
Όπως με όλες τις φυσικές καταστροφές, ομοίως και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης. Όσον αφορά στην πρόληψη κυρίως γίνεται καταγραφή της δραστηριότητας του ηφαιστείου και σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού σχεδίου εκκένωσης. Το σχέδιο εκκένωσης είναι σημαντικό και για τη διαχείριση, ενώ στην τελευταία συμβάλλουν και οι οδηγίες των αρχών. Τέλος η αποκατάσταση σχετίζεται με το πόσο γρήγορα μπορεί να δράσει η εθνική διοίκηση και οι πολίτες με τις εθελοντικές οργανώσεις ώστε να επανέλθουν στην κατάσταση πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση και να παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ηφαιστείων και των εκρήξεών τους, καθώς οι επιπτώσεις αυτών στο δομημένο ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ηφαίστεια, Ηφαιστειακές εκρήξεις, Τύποι ηφαιστείων, Μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης Ηφαιστειακών εκρήξεων, εκρηκτικότητα, ενεργότητα, ταξινόμηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7,8,9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
80
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο