Μονάδα:
Τομέας ΚλινικοεργαστηριακόςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-02-28
Συγγραφέας:
Κωνσταντέλου Ελισσάβετ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κουλούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπίρης Σπυρίδων, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αρμαγανίδης Απόστολος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπακάκος Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Λουκίδης Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ροβίνα Νικολέττα, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της περιοστίνης στο βρογχικό άσθμα και στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της Περιοστίνης στο Βρογχικό Άσθμα και στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Περίληψη:
Η Περιοστίνη ορού σε νοσηλευόμενους ασθενείς με παρόξυνση ΧΑΠ
Εισαγωγή: Η Περιοστίνη ορού έχει αναγνωριστεί ως δείκτης της Th2 φλεγμονώδους απάντησης σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα, ωστόσο ο ρόλος της σε ασθενείς νοσηλευόμενους με παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) δεν έχει εκτιμηθεί έως τώρα.
Σκοπός: Σκοπός αυτής της προοπτικής μελέτης παρατήρησης ήταν η αξιολόγηση της Περιοστίνης ορού ως πιθανού προβλεπτικού δείκτη της έκβασης ασθενών νοσηλευόμενων λόγω παρόξυνσης ΧΑΠ.
Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε μέτρηση της Περιοστίνης ορού σε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης ΧΑΠ, τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά την έξοδο τους. Οι ασθενείς βρίσκονταν υπό παρακολούθηση επί ένα έτος μετά την έξοδό τους με σκοπό την καταγραφή μελλοντικών παροξύνσεων, νοσηλειών και θανάτων.
Αποτελέσματα: Στη μελέτη περιελήφθησαν συνολικά 155 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης ΧΑΠ. Τα επίπεδα Περιοστίνης ορού κατά την εισαγωγή των ασθενών ήταν αυξημένα συγκριτικά με αυτά κατά την έξοδο τους [34.7 (25.2-52.2) vs. 25.9 (17.4-41.0) ng/mL, p=0.003]. Ωστόσο, τα επίπεδα Περιοστίνης δε διέφεραν μεταξύ των ασθενών με και χωρίς παρατεταμένη νοσηλεία ή μεταξύ αυτών που υπεβλήθησαν σε εφαρμογή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού (ΜΕΜΑ), διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό ή που κατέληξαν και αυτών για τους οποίους δε σημειώθηκε ανάλογο συμβάν. Οι ασθενείς με συχνές μελλοντικές παροξύνσεις μετά την αρχική νοσηλεία είχαν υψηλότερες τιμές Περιοστίνης ορού κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, συγκριτικά με αυτούς που δεν παρουσίασαν συχνές παροξύνσεις [37.9 (26.6, 64.5) vs. 23.9 (16.2, 37.9), p<0.001]. Σχετικά με το διάστημα της παρακολούθησης, επίπεδα Περιοστίνης ορού εξόδου υψηλότερα της διάμεσης τιμής (25ng/mL) δε συσχετίστηκαν με το χρόνο έως την επόμενη παρόξυνση, την επόμενη νοσηλεία για παρόξυνση (p=0.858) ή το θάνατο.
Συμπεράσματα: Ο ρόλος της Περιοστίνης ορού ως προβλεπτικού δείκτη του μελλοντικού κινδύνου ασθενών νοσηλευόμενων με παρόξυνση ΧΑΠ φαίνεται ότι είναι περιορισμένης αξίας.
Η συσχέτιση μεταξύ Περιοστίνης ορού και ενός σύνθετου δείκτη Th-2 φλεγμονής στους αεραγωγούς ασθματικών ασθενών
Εισαγωγή: Η Περιοστίνη είναι μια πρωτεϊνη της εξωκυττάριας ουσίας που εκκρίνεται από τα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα και τους ινοβλάστες των πνευμόνων και αποτελεί συσταστικό της υποεπιθηλιακής ίνωσης που παρατηρείται στους αεραγωγούς των ασθματικών ασθενών. Η έκφρασή της προάγεται από τις IL-13 και IL-4 και έχει αναγνωριστεί ως δείκτης της Th-2 φλεγμονώδους απάντησης. Έχει αναφερθεί πρόσφατα συσχέτιση μεταξύ της Περιοστίνης ορού και ενός σύνθετου δείκτη της Th-2 φλεγμονής, αποτελούμενου από τα ηωσινόφιλα πτυέλων, τα ηωσινόφιλα αίματος, το FeNO και την IgE.
Σκοπός: Σκοπός της προοπτικής αυτής μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η διαγνωστική ικανότητα της Περιοστίνης ορού αναφορικά με ένα σύνθετο δείκτη της Th-2 φλεγμονής στους αεραγωγούς ασθματικών ασθενών και να διερευνηθεί ο ρόλος της βαρύτητας της υποκείμενης νόσου στη συσχέτιση αυτή. Δευτερεύων σκοπός της μελέτης ήταν ο συσχετισμός της Περιοστίνης ορού με ορισμένες παραμέτρους φλεγμονής.
Μέθοδοι: Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε λειτουργικό έλεγχο αναπνευστικού και πρόκληση πτυέλων με σκοπό τον προσδιορισμό των κυτταρικών πληθυσμών στα πτύελα και τη μέτρηση IL-13 στο υπερκείμενο αυτών. Επιπλέον έγινε μέτρηση Περιοστίνης και ηωσινοφίλων αίματος. Ο σύνθετος δείκτης της Th-2 φλεγμονής καθορίστηκε βάσει τριών παραμέτρων: Ηωσινόφιλα πτυέλων ≥ 3%, FeNO ≥25 ppb και IL-13 πτυέλων ≥ 66 pg/mL.
Αποτελέσματα: Συνολικά περιελήφθησαν 145 ασθενείς (56 με σοβαρό άσθμα και 89 με ήπιο προς μέτριο), μη καπνιστές, όλοι υπό βέλτιστη θεραπευτική αγωγή για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Οι δείκτες φλεγμονής ήταν αυξημένοι στην ομάδα του σοβαρού άσθματος συγκριτικά με αυτή του ήπιου προς μέτριου. Η Περιοστίνη ορού στο σύνολο των ασθενών παρουσίαζε ασθενή προβλεπτική ικανότητα για το σύνθετο Th-2 δείκτη. Στην ομάδα του σοβαρού άσθματος η Περιοστίνη απέτυχε να προβλέψει τον Th-2 δείκτη, ωστόσο για τους ασθενείς με ήπια και μέτριας βαρύτητας νόσο επέδειξε ασθενή προβλεπτική ικανότητα. Επιπλέον η Περιοστίνη ορού δεν παρουσίαζε στατιστικά σημαντική ικανότητα πρόβλεψης για καμία από τις τρεις παραμέτρους του σύνθετου δείκτη ξεχωριστά. Οι μόνοι δείκτες φλεγμονής που φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την Περιοστίνη ορού ήταν ο απόλυτος αριθμός και το ποσοστό των ηωσινοφίλων αίματος (B-συντελεστής 3.76, P < 0.001, και B-συντελεστής 5.13, P < 0.045, αντίστοιχα).
Συμπέρασμα: Η προβλεπτική ικανότητα της Περιοστίνης ορού για την παρουσία υψηλής Th-2 φλεγμονής των αεραγωγών είναι περιορισμένη και συνεπώς ο πιθανός ρόλος της στη διαμόρφωση θεραπευτικών στρατηγικών είναι αμφισβητήσιμος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιοστίνη, Βρογχικό Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
537
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
ΠΕΡΙΟΣΤΙΝΗ FINAL 27.01.2018.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.