Human resource management in the light of total quality management

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819708 271 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γιαννούλης Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωακειμίδη Μαρία (Μαριλού) -Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίκουρος Καθηγήτρια Παν. Πελοποννήσου.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Human resource management in the light of total quality management
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων υπό το πρίσμα της διοίκησης ολικής ποιότητας
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι μέσα από επισκόπηση της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας, να αναλύσουμε τις έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) και της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων (ΔΑΠ). Μέσα από τις έννοιες αυτές θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα κυριότερα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσει το σύγχρονο διοικητικό στέλεχος, προκειμένου να διευθύνει το έργο του προσωπικού της επιχείρησης, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές πρακτικές διοίκησης, με τις σύγχρονες μεθόδους που προτείνει η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. Θα γίνει διερεύνηση της ΔΟΠ και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση στη διοίκηση του προσωπικού, με τελικό στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία ικανοποιημένων πελατών, τη στελέχωση του οργανισμού με ικανούς και ικανοποιημένους εργαζoμένους, αλλά και άλλων θετικών αποτελεσμάτων στην επιχείρηση.
Πιο συγκεκριμένα, στο Kεφάλαιο 1 γίνεται μια παρουσίαση της έννοιας της ποιότητας καθώς και των διαστάσεων που λαμβάνει και στη συνέχεια γίνεται μία αναφορά στους «πατέρες» της ποιότητας. Έπειτα, παρουσιάζεται η φιλοσοφία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας που υιοθετούν όλοι σχεδόν οι οργανισμοί στη σημερινή εποχή και γίνεται προσπάθεια να γίνει κατανοητή μέσα από τους διάφορους ορισμούς που έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και μέσα από κρίσιμους παράγοντες που τη διέπουν. Κλείνοντας το κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της ΔΟΠ, δηλαδή πότε, πού αλλά και με τι μορφή ξεκίνησε και διαμορφώθηκε με το πέρας των δεκαετιών.
Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται επισκόπηση στις βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με τη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Αρχικά, αναφερόμαστε στη Διοίκηση Προσωπικού (ΔΠ), η οποία πρακτικά θεωρείται η προγενέστερη μορφή της ΔΑΠ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστούν οι διαφορές αλλά και οι ομοιότητες μεταξύ τους και τέλος, αναφερόμαστε στην ιστορική εξέλιξη της ΔΑΠ-από τους αξιωματούχους κοινωνικής πρόνοιας έως και στη Στρατηγική Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στη σημερινή εποχή.
Τέλος, στο Κεφάλαιο 3 περιγράφεται η κοινή συνύπαρξη της ΔΑΠ με τη φιλοσοφία της ΔΟΠ μέσα σε έναν οργανισμό, αν αυτή έχει καταφέρει να επιτευχθεί ως ένα βαθμό και τι προσαρμογές πρέπει να κάνει το τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων για την επιτυχή εφαρμογή της ΔΟΠ. Στη συνέχεια, αναδεικνύονται τα στοιχεία της ΔΑΠ που σχετίζονται με την επιτυχημένη εφαρμογή της ΔΟΠ μέσα από μελέτη αρκετών ερευνών της διεθνούς βιβλιογραφίας, τα οποία είναι Επιλογή και Προσέλκυση, Εκπαίδευση και Ανάπτυξη, και Συστήματα αμοιβών και τέλος παρουσιάζονται οι θετικές επιδράσεις που έχουν οι κοινές πρακτικές των ΔΟΠ και ΔΑΠ τόσο στους εργαζομένους ενός οργανισμού όσο και στον ίδιο τον οργανισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ), Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων (ΔΑΠ), Εφαρμογή της ΔΟΠ στη ΔΑΠ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
161
Αριθμός σελίδων:
58
Master Thesis-Panagiotis Giannoulis.pdf (802 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο