Computational Music Analysis of Children's Improvisations: A Data Mining Approach

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2896724 325 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-06
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αλεξάκης Αντώνης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
- Αναστασία Γεωργάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
- Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
- Σμαράγδα Χρυσοστόμου, Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
- Ίρμγκαρντ Lerch – Καλαβρυτινού, Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
- Αρετή Ανδρεοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
- Σταματόπουλος Παναγιώτης , Επίκουρος Καθηγητής, Σχολής Θετικών Επιστημών, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
- Καμπουρόπουλος Βασίλειος-Αιμίλιος, Αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Computational Music Analysis of Children's Improvisations: A Data Mining Approach
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπολογιστική Μουσική Ανάλυση Παιδικών Αυτοσχεδιασμών με εξόρυξη δεδομένων
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, ο Μουσικός Αυτοσχεδιασμός ελκύει αξιοσημείωτη προσοχή σαν μια επιδεξιότητα που πρέπει να καλλιεργηθεί και να υποστηριχθεί μέσα από την διαδικασία της μουσικής εκπαίδευσης. Ενώ παλιότερα θεωρούνταν μια μάλλον περιθωριακή δεξιότητα, τώρα πια έχει αναγνωριστεί σαν μια πολύ σημαντική μουσική δεξιότητα, που έχει κρίσιμο ρόλο στην διαδικασία ανάπτυξης της μουσικής προσωπικότητας. Τοιουτοτρόπως, τα παιδιά έχουν αρχίσει να ενθαρρύνονται να αυτοσχεδιάζουν κατά την διάρκεια των μουσικών τους μαθημάτων και νέες εκπαιδευτικές διαδικασίες, τεχνικές και εργαλεία, έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να υποστηρίξουν και να υποβοηθήσουν τόσο τους διδάσκοντες όσο και τους διδασκόμενους.
Αυτές οι τεχνικές έχουν αναπτυχθεί τόσο προς την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και προς την εκτίμηση της προόδου των μαθητών και παρέχουν ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για την αξιολόγηση και την υποβοήθηση των αυτοσχεδιαστικών προσπαθειών των παιδιών. Με την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, αυτές οι τεχνικές έχουν μετουσιωθεί ως αρκετά εξεζητημένα εργαλεία και αυτοματοποιούν σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα, παρέχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάλυση των αυτοσχεδιασμών, συλλέγοντας ηχογραφήσεις και αναπαραγωγές, αναλύοντας τα μουσικά δεδομένα και υπογραμμίζοντας διάφορα ενδιαφέροντα ευρήματα, για περαιτέρω ανάλυση.
Η έρευνα που περιγράφεται σε αυτή την διατριβή έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου MIROR FP7 (www.mirorproject.eu). Ως βασικό μέρος αυτού του έργου, έλαβαν χώρα ψυχολογικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένων παιδικών μουσικών αυτοσχεδιασμών, από παιδιά μεταξύ 4 και 8 ετών. Οι αυτοσχεδιασμοί εκτελέστηκαν σε ένα MIDI πληκτρολόγιο και τα μουσικά δεδομένα που παράχθηκαν, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν. Ο στόχος αυτής της ανάλυσης ήταν από την μια μεριά να προσδιοριστούν σημαντικές μουσικές μορφές και πρότυπα και από την άλλη να δημιουργηθεί και να περιγραφεί ένα μοντέλο ικανό να αξιολογήσει την μουσική δημιουργικότητα που ενσωματώνονταν σε αυτούς τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.
Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν και εξετάστηκαν κάτω από το πρίσμα ενός τριπλού στόχου: (α) τον προσδιορισμό και την επισήμανση κοινών, επαναλαμβανόμενων μουσικών μορφών και προτύπων (β) την αξιολόγηση της μουσικής δημιουργικότητας που επιδεικνύεται σε αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς, μέσω ενός προτεινόμενου, νέου μοντέλου μουσικής δημιουργικότητας και (γ) την εφαρμογή τεχνικών αντιπαραβαλλόμενων εξορύξεων δεδομένων, δηλ. τον προσδιορισμό των διαφορών των μουσικών πρότυπων που βρέθηκαν σε ένα σύνολο μουσικών αυτοσχεδιασμών, σε αντιπαράθεση με ένα άλλο.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, ένα υπολογιστικό μοντέλο περιεγράφηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε. Αυτή η εργασία και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται σε αυτή την διατριβή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Υπολογιστική Μουσική Ανάλυση, Παιδικοί Αυτοσχεδιασμοί, Μουσική Εξόρυξη Δεδομένων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
243
Αριθμός σελίδων:
257