Μονάδα:
Τμήμα ΦυσικήςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-16
Συγγραφέας:
Δερλώπα Σοφία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Πάνος Μπούμης, Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΙΑΑΔΕΤ
Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής
Wolfgang Steffen, Investigator, University of Mexico, Instituto de Astronomia
Απόστολος Μαστιχιάδης, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής
Νεκτάριος Βλαχάκης, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής
Σταύρος Άκρας, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΙΑΑΔΕΤ
Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
3D Morpho-kinematic modeling of Supernova Remnants
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
3Δ Μορφο-κινηματική μοντελοποίηση Υπολειμμάτων Υπερκαινοφανών Αστέρων
Περίληψη:
Το αντικείμενο έρευνας της παρούσας Διδακτορικής διατριβής, είναι η δημιουργία τού πρώτου τρισδιάστατου (3Δ) Μορφοκινηματικού (ΜΚ) μοντέλου ενός Υπολείμματος Υπερκαινοφανούς Αστέρος (ΥΥΑ). Η πρωτοτυπία αυτής της εργασίας έγκειται στο ότι για πρώτη φορά, υψηλής ανάλυσης εικόνες και φάσματα χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή τής μορφολογίας και της κινηματικής ενός ΥΥΑ. Η εργασία αυτή ήταν ιδιαίτερα απαιτητική λόγω της πολυπλοκότητας της μορφολογίας τού υπό μελέτη αντικειμένου, καθώς και των διαφορετικών ταχυτήτων των υποπεριοχών του, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στην εργασία.
Για την μοντελοποίηση χρησιμοποιήσαμε τον αστρονομικό κώδικα SHAPE. Πρόκειται για ένα λογισμικό ήδη πολύ επιτυχημένο και καθιερωμένο στο τομέα των Πλανητικών Νεφελωμάτων, το οποίο όμως ποτέ δεν είχε εφαρμοσθεί στην περίπτωση ενός ΥΥΑ μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας σε μορφολογία και κινηματική που συνήθως τα ΥΥΑ παρουσιάζουν.
Για τους λόγους αυτούς, προηγήθηκε η εφαρμογή τού SHAPE στην περίπτωση του Πλανητικού Νεφελώματος Hb4, το οποίο ήδη ήταν υπό μελέτη, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μοντελοποίηση του -κατά πολύ δυσκολότερου- ΥΥΑ VRO 42.05.01.
Εκτός από την 3Δ απεικόνιση του VRO, από το μοντέλο εξαγάγαμε και φυσικά αποτελέσματα τα οποία μας βοήθησαν στο να ερμηνεύσουμε ορθότερα τα παρατηρησιακά 2Δ δεδομένα. Επίσης, συνεισέφεραν κατά πολύ στο να απαντηθούν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτού τού αντικειμένου καθώς και την εξελικτική του πορεία. Η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικά στην εργασία.
Συνεπώς, με τη δημιουργία τού πρώτου 3Δ Μορφο-κινηματικού μοντέλου ενός ΥΥΑ, ένα νέο και ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο έρευνας προστέθηκε στον τομέα των ΥΥΑ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει κατά πολύ στην αποκωδικοποίηση των χαρακτηριστικών αυτών των αντικειμένων. Επιπλέον, έχοντας υπ' όψιν ότι τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο “μεταθανάτιο” στάδιο των αστέρων, είναι προφανές ότι η ενδελεχής έρευνά τους παρέχει σημαντική ώθηση στα μοντέλα τής αστρικής εξέλιξης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τρισδιάστατη μορφο-κινηματική μοντελοποίηση, Υπολείμματα Υπερκαινοφανών Αστέρων
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171