Απομόνωση βιοδραστικών προϊόντων της μαστίχας Χίου, ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων ποιοτικού ελέγχου της μαστίχας και προϊόντων της και εκτίμηση των βιολογικών ιδιοτήτων των συστατικών της

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2968771 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φαρμακευτικής
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-27
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παχή Βασιλική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Επιβλέπων Καθηγητής)
Σοφία Μητάκου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρία Χαλαμπαλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Φωτεινή Λάμαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών
Κίμων Σταματελόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεώργιος Δεδούσης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Όλγα Τζάκου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απομόνωση βιοδραστικών προϊόντων της μαστίχας Χίου, ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων ποιοτικού ελέγχου της μαστίχας και προϊόντων της και εκτίμηση των βιολογικών ιδιοτήτων των συστατικών της
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απομόνωση βιοδραστικών προϊόντων της μαστίχας Χίου, ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων ποιοτικού ελέγχου της μαστίχας και προϊόντων της και εκτίμηση των βιολογικών ιδιοτήτων των συστατικών της
Περίληψη:
Η ρητίνη της Μαστίχας Χίου (Pistacia lentiscus var. Chia) με επιστημονικά αποδεδειγμένες μοναδικές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, από το 1997 προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), έχει εγγραφεί από την UNESCO το 2014 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2015 αναγνωρίστηκε ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) με δύο θεραπευτικές ενδείξεις (ήπιες δυσπεπτικές διαταραχές & δερματικές φλεγμονές/επούλωση μικρών τραυμάτων).
Παρ’ όλη τη προφανή σημαντικότητα της Μαστίχας Χίου, υπάρχουν ακόμα αρκετά επιστημονικά κενά τόσο ως προς την ακριβή σύστασή της όσο και ως προς τις βιολογικές ιδιότητες των συστατικών της καθώς επίσης και τον έλεγχο ποιότητας τόσο της ίδιας της ρητίνης όσο και των παραγώγων/προϊόντων της, γεγονός που δημιουργεί ερευνητικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή της τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
Βάσει των παραπάνω στα πλαίσια της παρούσας διατριβής θα πραγματοποιηθεί η εκτενής μελέτη της Μαστίχας Χίου και των προϊόντων της (Μαστιχέλαιο, Μαστιχόνερο, Κολοφώνιο), ο χαρακτηρισμός, η απομόνωση και ταυτοποίηση των βιοδραστικών μορίων με χρωματογραφικές και φασματοσκοπικές τεχνολογίες αιχμής. Στόχος της εργασίας είναι η ανάπτυξη πιστοποιημένων μεθοδολογιών ελέγχου ποιότητας για την αντιμετώπιση φαινομένων νοθείας που απειλούν το μοναδικό Ελληνικό αυτό προϊόν. Επίσης, στόχος της παρούσας διατριβής είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων παραμέτρων και συνθηκών που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ρητίνης με μεταβολομικές προσεγγίσεις. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος των βιολογικών ιδιοτήτων τόσο της ίδιας της ρητίνης όσο και των απεσταγμένων αιθερίων ελαίων τους σε διάφορους βιολογικούς στόχους in vitro.
Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποσκοπεί να συνεισφέρει με νέα, σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη σύσταση και την ποιότητα της Μαστίχας Χίου και των προϊόντων της, πεδία τα οποία παραμένουν ασαφή μέχρι σήμερα. Απώτερο στόχο αποτελεί η ενδυνάμωση με εμπεριστατωμένα επιστημονικά στοιχεία του μοναδικού αυτού Ελληνικού προϊόντος με προφανή οφέλη στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μαστίχα Χίου, Pistacia lentiscus var. Chia, Pistacia atlantica, ρητίνη, Ποιοτικός έλεγχος, παλαίωση, μαστιχαδιενονικό οξύ, ισομαστιχαδιενονικό οξύ, α-πινένιο, β-μυρκένιο, ολεανονική αλδεΰδη, ολεανονικό οξύ, μορονικό οξύ, αυθεντικότητα, νοθεία, μη επιβλεπόμενη μεταβολομική, χημειομετρία, βιοδείκτες, αιθέριο έλαιο, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιασική, GC-MS, HPTLC, HPLC-ELSD, NMR, PCA
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
365
Αριθμός σελίδων:
291
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-07-11.

PhD Β.Παχή.pdf
25 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-07-11.