Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευάγγελος Π. Μισιακός , Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Ν. Μαχαίρας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Xριστίνα Ρούτση, Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Ζάβρας , Αναπληρωτής Καθηγήτης , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή Αν και in vitro δεδομένα δείχνουν ότι η τιγκεκυκλίνη είναι δραστική έναντι στελεχών Klebsiella pneumoniae που παράγουν καρβαπενεμάσες (KPC) τα πειραματικά και κλινικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Μελετήσαμε την επίδραση της τιγκεκυκλίνης ως μονοθεραπείας ή σε συνδυασμό σε πειραματικές λοιμώξεις με KPC.
Μέθοδοι Συνολικά 540 αρσενικοί μύες τύπου C57BL/6 μολύνθηκαν με τρία γενετικά διαφορετικά στελέχη KPC, ευαίσθητα στην τιγκεκυκλίνη με ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις της μεροπενέμης 4, 16 και 256 mg/L αντιστοίχως. Οι μύες έλαβαν θεραπεία τυχαία με WFI (water for injection), τιγκεκυκλίνη και συνδυασμούς μεροπενέμης, κολιμυκίνης με/χωρίς μεροπενέμη και κολιμυκίνη. Η επιβίωση καταγράφηκε για 14 ημέρες. Σε ξεχωριστά πειράματα, μύες θυσιάστηκαν σε 6 και 24 ώρες μετά την βακτηριακή έγχυση για ποσοτικές καλλιέργειες ιστών και για ορολογικές αναλύσεις. Καμπύλες χρόνου-θανάτωσης πραγματοποιήθηκαν. Οι συγκεντρώσεις της τιγκεκυκλίνης, της κολιμυκίνης και της μεροπενέμης μετρήθηκαν στους ιστούς και στον ορό με σύστημα HPLC.
Αποτελέσματα Η επιβίωση παρατάθηκε σημαντικά στους μύες που χορηγήθηκαν τιγκεκυκλίνη ως μονοθεραπεία και σχήματα που περιελάμβαναν τιγκεκυκλίνη σε σύγκριση με τους μάρτυρες και τους μυς που έλαβαν σχήματα που δεν περιελάμβαναν τιγκεκυκλίνη. Τα σχήματα χωρίς τιγκεκυκλίνη ήταν δραστικά μόνο κατά των στελεχών με MIC της μεροπενέμης 4 μg/ml. Η θνητότητα σχετίστηκε με εξέλιξη προς πολυοργανική ανεπάρκεια. Μονοθεραπεία με τιγκεκυκλίνη και τα σχήματα που περιλαμβάνουν τιγκεκυκλίνη πέτυχαν ταχεία μείωση του βακτηριακού φορτίου στους ιστούς και in vitro. Οι συγκεντρώσεις της τιγκεκυκλίνης στους ιστούς είχε αρνητική συσχέτιση με το βακτηριακό φορτίο στους ιστούς.
Συμπέρασμα Η τιγκεκυκλίνη ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μεροπενέμη ή κολιμυκίνη επιτυγχάνει αποτελεσματική θεραπεία των πειραματικών λοιμώξεων από KPC, ανεξάρτητα από το επίπεδο της MIC της μεροπενέμης.
Λέξεις-κλειδιά:
Τιγκεκυκλίνη, Μεροπενέμη, Κολιμυκίνη, Κλεμπσιέλλα πνευμονίας, Καρβαπενεμάση