Συγκριτική In Vitro Μελέτη της Αξιοπιστίας Τριών Ηλεκτρονικών Εντοπιστών Ακρορριζίου: S5 APEX LOCATOR, CANALPRO ΚΑΙ ROOT ZX II

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973095 91 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδοδοντία (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-10
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Αρβανίτη Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργοπούλου Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πανόπουλος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Χαμπάζ Μαρουάν, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική In Vitro Μελέτη της Αξιοπιστίας Τριών Ηλεκτρονικών Εντοπιστών Ακρορριζίου: S5 APEX LOCATOR, CANALPRO ΚΑΙ ROOT ZX II
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική In Vitro Μελέτη της Αξιοπιστίας Τριών Ηλεκτρονικών Εντοπιστών Ακρορριζίου: S5 APEX LOCATOR, CANALPRO ΚΑΙ ROOT ZX II
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ηλεκτρονικοί εντοπιστές ακρορριζίου θεωρούνται πλέον αξιόπιστες συσκευές για τον υπολογισμό του μήκους εργασίας. Η συσκευή Root ZX II είναι η εξέλιξη της συσκευής Root ZX για την αξιοπιστία της οποίας υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στην βιβλιογραφία και έχει αποτελέσει και η ίδια αντικείμενο πολλών μελετών. Για την συσκευή CanalPro υπάρχουν ελάχιστα βιβλιογραφικά δεδομένα και για την συσκευή S5 Apex Locator δεν υπάρχουν καθόλου ερευνητικά δεδομένα.
Σκοπός: Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η παρούσα μελέτη είχε σκοπό να προσδιορίσει in vitro την αξιοπιστία της συσκευής S5 Apex Locator συγκριτικά με τη συσκευή CanalPro και την Root ZX ΙΙ, καθώς και την επίδραση της χρήσης τριών διαφορετικών μεγεθών ρινών (Νο 15, 20 και 25) στην αξιοπιστία των τριών ανωτέρω ηλεκτρονικών εντοπιστών ακρορριζίου.
Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκαν 50 ανθρώπινα μονόρριζα δόντια από τα οποία αφαιρέθηκε η μύλη στην οστεϊνοαδαμαντινική ένωση. Το Πραγματικό Μήκος Εργασίας καθορίστηκε εισάγοντας στο ριζικό σωλήνα μια ρίνη K Νο 10 μέχρι η άκρη της να είναι μόλις ορατή στο ακρορριζικό τρήμα υπό μεγέθυνση (X27). Τα δόντια στην συνέχεια εγκιβωτίστηκαν σε αλγινικό και υπολογίστηκε το ηλεκτρονικό μήκος εργασίας με τις τρείς συσκευές και με τα τρία μεγέθη εργαλείων, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Το Πραγματικό Μήκος Εργασίας αφαιρέθηκε από το Ηλεκτρονικό Μήκος Εργασίας και η διαφορά τους καταγράφηκε. Τόσο το Ηλεκτρονικό Μήκος Εργασίας όσο και η διαφορά Πραγματικού από το Ηλεκτρονικό Μήκος Εργασίας αναλύθηκαν με την χρήση της One Way Anova και οι πολλαπλές συγκρίσεις έγιναν με τις μεθόδους Bonferroni και Scheffe.
Αποτελέσματα: Δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ηλεκτρονικών εντοπιστών ακρορριζίου τόσο στο ηλεκτρονικό μήκος εργασίας όσο και στην διαφορά του πραγματικού από το ηλεκτρονικό μήκος εργασίας. Η One Way Anova έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μεγεθών ρινών για την συσκευή CanalPro , η οποία εντοπίστηκε με τις πολλαπλές συγκρίσεις Bonferroni και Scheffe μεταξύ των ρινών No 15 και No 25, με την τελευταία να δίνει καλύτερα αποτελέσματα. Η διαφορά του Πραγματικού από το Ηλεκτρονικό Μήκος είναι 0 στο 38%, 38% και 36% των μετρήσεων για την συσκευή S5 Apex locator και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα, στο 50%, 38% και 30% των μετρήσεων για την συσκευή CanalPro και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα και στο 42%, 36% και 28% των μετρήσεων για την συσκευή Root ZX ΙΙ και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα. Αν θεωρήσουμε το όριο -0,5 mm κλινικά αποδεκτό η διαφορά αυτή είναι εντός αυτού του ορίου στο 84%, 82% και 80% των μετρήσεων για την συσκευή S5 Apex Locator και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα, στο 88%, 86% και 82% των μετρήσεων για την συσκευή CanalPro και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα και στο 84%, 84% και 82% των μετρήσεων για την συσκευή Root ZX ΙΙ και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα. Αν θεωρήσουμε τέλος το όριο -1 mm κλινικά αποδεκτό η διαφορά είναι εντός αυτού του ορίου στο 90%, 92% και 96% των μετρήσεων για την συσκευή S5 Apex Locator και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα, στο 94%, 96% και 98% των μετρήσεων για την συσκευή CanalPro και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα και στο 94%, 94% και 100% των μετρήσεων για την συσκευή Root ZX ΙΙ και τις ρίνες No 15, 20 και 25 αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Αν και οι ηλεκτρονικοί εντοπιστές ακρορριζίου S5 Apex Locator, CanalPro και Root ΖΧ ΙΙ είναι αξιόπιστοι στον υπολογισμό του μήκους εργασίας, οι συσκευές Root ZX II και CanalPro φαίνεται να αποδίδουν μάλλον καλύτερα από την συσκευή S5 Apex Locator.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρονικοί εντοπιστές ακρορριζίου, Μήκος εργασίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
190
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Arvaniti_Evangelia_Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.