Delays and drawbacks in the asylum attribution process in relation with EU’s policy in Greece

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973176 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επικοινωνιακή Διαχείριση Προσφυγικών/Μεταναστευτικών Ροών
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-23
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Λιβέρη-Δαλαβέρη Μάρθα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Σαββατού Τσολακίδου, ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό), Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Delays and drawbacks in the asylum attribution process in relation with EU’s policy in Greece
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία απόδοσης ασύλου σε σχέση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την τρέχουσα κατάσταση της διαχείρισης του ζητήματος απόδοσης ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Επιδιώκει να διερευνήσει εάν οι πραγματικές συνθήκες υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, η διαδικασία χορήγησης ασύλου, καθώς και η γενική μεταχείρισή τους συνάδουν με τις ανθρωπιστικές αξίες και αρχές της ΕΕ, καθώς και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως διατυπώνονται στο Σύμβαση της Γενεύης και άλλες δεσμευτικές συμφωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστεί εάν οι καθυστερήσεις ετών και οι δυστοκίες που αποδίδονται στη διαδικασία απονομής ασύλου από τα ΜΜΕ και την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υφίστανται και σε τι βαθμό και πού αποδίδονται. Επίσης, κατά πόσο συνάδουν με την εθνική πολιτική ή την πολιτική της ΕΕ και συνεπώς εκφράζουν τις πολιτικές προθέσεις του κράτους/ΕΕ ή προκύπτουν ως επί το πλείστων από τις εγγενείς διαχειριστικές δυσκολίες του ίδιου του θέματος. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί μια ευρεία ιστορική ανασκόπηση του νομικού πλαισίου, ως το έδαφος για αναλύσεις και σύγκριση, σε συνδυασμό με ανάλυση περιεχομένου δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, με τη μορφή ανασκόπησης συνεντεύξεων τύπου, δημοσιευμένων εκθέσεων από ποικίλες διακυβερνητικές, μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και άρθρων που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο τύπο, με τη βιβλιογραφική (δευτερογενή) έρευνα να αποτελεί το κύριο μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιείται.
Η παρούσα μελέτη σκοπεύει να εφαρμόσει τα παραπάνω ερωτήματα σε ένα κάπως επιφανειακό αλλά ευρύ φάσμα πτυχών της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, όπως η μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών κατά την είσοδό τους στη χώρα και μετά την καταγραφή τους, η διαδικασία χορήγησης ασύλου, και, αξιοποιούμενες ως case-study, οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (push-backs).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Καθυστερήσεις, επαναπροωθήσεις, άσυλο, Ελλάδα, πρόσφυγες, άρθρα στον τύπο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
80
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Thesis_Martha Liveri Dalaveri_final.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.