Μονάδα:
Τμήμα ΧημείαςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-25
Συγγραφέας:
Ανδρέου Βασιλική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λιούνη Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Καλοκαιρινός Κ. Αντώνιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Σινάνογλου Ι. Βασιλεία, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΑΔΑ
Προεστός Χαράλαμπος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Δασενάκη Ε. Μαριλένα, Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Στρατή Ειρήνα, Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΑΔΑ,
Χριστοδουλέας Διονύσιος, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, University
of Massachusetts Lowell, ΗΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη φασματοχημικών μεθόδων στη μελέτη του αντιοξειδωτικού αποτυπώματος τροφίμων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη φασματοχημικών μεθόδων στη μελέτη του αντιοξειδωτικού αποτυπώματος τροφίμων
Περίληψη:
Η διατριβή αυτή ασχολείται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή φασματοχημικών αναλυτικών μεθόδων εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τροφίμων. Τα τρόφιμα και κυρίως τα βότανα είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σπάνιες είναι οι αναφορές για μεθόδους εκτίμησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των αποσταγμάτων από κριθάρι. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη του αντιοξειδωτικούαποτυπώματοςαποσταγμάτων από κριθάρι, καθώς και η παρασκευή ενός νέου βελτιωμένου προϊόντος βασισμένο σε αποστάγματα και βότανα και η διερεύνησητης αντιοξειδωτικής ικανότητας του. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας τροποποιήθηκε, επικυρώθηκε και εφαρμόστηκε η μέθοδος εκτίμησης της αναγωγικής ικανότητας τροφίμων με τη χρήση νανοσωματιδίων αργύρου (SNPAC), ενώ εφαρμόστηκε και επικυρώθηκεη μέθοδος εκτίμησης της αναγωγικής ικανότητας τροφίμων με τη χρήση ιόντων χρωμίου (CHROMAC).Στα αποστάγματα από κριθάρι, καθώς και σε άλλα 5 υποστρώματα εφαρμόστηκαν 9 φασματοφωτομετρικές μέθοδοι εκτίμησης του αντιοξειδωτικού τους αποτυπώματος και από αυτά επιλέχτηκαν τα αποστάγματα από στέμφυλα σταφυλής για να εμπλουτιστούν με βότανα και να παρασκευαστεί ένα νέο βελτιωμένο προϊόν.Στα εμπλουτισμένα αποστάγματα που παρασκευάστηκαν εφαρμόστηκαν 3 φασματοφωτομετρικές μέθοδοι εκτίμησης της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας και οι τεχνικές της υγροχρωματογραφίας (HPLC) συνδυασμένη με φασματομετρία μάζας, οι φασματοσκοπίεςNMRκαι IR και η οργανοληπτική εξέταση. Σε αυτά τα πλαίσια ταυτοποιήθηκαν συνολικά 46 ενώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν φαινολικές ενώσεις και οι υπόλοιπες σάκχαρα και άλλες οργανικές ενώσεις.Προέκυψαν τελικά τα νέα εμπλουτισμένα αποστάγματα με βελτιωμένες ιδιότητες, μεγάλο ενδιαφέρον στη γεύση και πολλές δυνατότητες εξέλιξης και ως προς την περιεκτικότητα σε βότανα, αλλά και ως προς τον συνδυασμό βοτάνων για την επίτευξη καλύτερων οργανοληπτικών ιδιοτήτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φαινολικές ενώσεις, εμπλουτισμένα αποστάγματα, φασματοφωτομετρία,NMR, LC – MS
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-01.
Διδακτορική διατριβή_Βασιλική Ανδρέου.pdf
10 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-01.