Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-03
Συγγραφέας:
Τασσόπουλος Ανδρέας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κουσκούνη Ευαγγελία, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΠΚ
Μπούτσικου Θεοδώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελευθεριάδης Μακάριος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλιοδρομίτη Ζωή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βασική έρευνα- Διερεύνηση της ενδεχόμενης εμφάνισης βακτηριακής διαμετάθεσης μετά από επιτυχημένη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ζωικό μοντέλο καρδιακής ανακοπής
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βασική έρευνα - Διερεύνηση της ενδεχόμενης εμφάνισης βακτηριακής διαμετάθεσης μετά από επιτυχημένη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ζωικό μοντέλο καρδιακής ανακοπής
Περίληψη:
Εισαγωγή και στόχοι
Ο όρος βακτηριακή διαμετάθεση περιγράφει τη δίοδο ζώντων βακτηρίων ή ενδοτοξίνης από το γαστρεντρικό σωλήνα σε εξωεντερικούς ιστούς και παρατηρείται συχνά μετά από βλάβη ισχαιμιας- επαναιμάτωσης. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αναζητήσει βακτηριακή διαμετάθεση μετά από καρδιακή ανακοπή και αναζωογόνηση σε χοίρους στους οποίους χορηγήθηκε γενική αναισθησία με ενδοφλέβια προποφόλη.
Υλικό και μέθοδοι
Δεκαοχτώ θήλεις χοίροι Landrace/Large White διαμοιράστηκαν τυχαίως σε τρεις ομάδες: ομάδα ελέγχου (CON), ομάδα καρδιακής ανακοπής (CA) και ομάδα καρδιακής ανακοπής και αναζωογόνησης (CA-CPR). Στην ομάδα ελέγχου διενεργήθει μόνο monitoring υπό αναισθησία για δύο ώρες. Στην ομάδα καρδιακής ανακοπής, τα ζώα δεν αναζωογονήθηκαν και υποβλήθηκαν σε νεκροτομή οχτώ λεπτά μετά τη πρόκληση καρδιακής ανακοπής. Στην ομάδα αναζωογόνησης, πραγματοποιήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση έως την επίτευξη επαναφοράς της αυτόματης κυκλοφορίας, ενώ ακολούθησε monitoring για δυο ώρες. Τα ζώα των ομάδων CON και CA-CPR υπέστησαν νεκροτομή μετά τη πάροδο 24 ωρών. Ο έλεγχος για ενδεχόμενη βακτηριακή διαμετάθεση περιελάμβανε καλλιέργειες αίματος και ιστών καθώς και μέτρηση συγκέντρωσης ενδοτοξίνης σε συστηματική και πυλαία κυκλοφορία. Ο υπολογισμός των επιπέδων μαλονδιαλδεΰδης και η ιστολογική ανάλυση εντέρου πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την εκτίμηση της ιστικής βλάβης ισχαιμιας / επαναιμάτωσης.
Αποτελέσματα
Η μαλονδιαλδεΰδη, ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης οξειδωτικού στρες, εμφάνισε σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις στην ομάδα αναζωογόνησης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου σε ομογενοποιημένο ειλεό (p=0.016). Οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε ομογενοποιημένο κόλον ήταν σημαντικά υψηλότερες στην ομάδα αναζωογόνησης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (p=0.004) και με την ομάδα καρδιακής ανακοπής (p=0.016). Επιπλέον ανευρέθησαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενδοτοξίνης στη πυλαία κυκλοφορία στην ομάδα αναζωογόνησης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου (p=0.026) και την ομάδα καρδιακής ανακοπής (p=0.026). Ο αριθμός των θετικών, για E. coli, καλλιεργειών μεσεντερίων λεμφαδένων ήταν μεγαλύτερος στην ομάδα αναζωογόνησης σε σχέση με τις άλλες δυο ομάδες, χωρίς αυτή η διαφορά αυτή να είναι στατιστικά σημαντική (p=0.407).
Συμπεράσματα
Η συγκέντρωση μαλονδιαλδεΰδης και τα επίπεδα ενδοτοξίνης στη πυλαία κυκλοφορία δεν αυξάνουν κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, παρά μόνον μετά από καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και επαναφορά αυτόματης κυκλοφορίας. Παρά το μεγαλύτερο αριθμό των θετικών ιστικών καλλιεργειών μεσεντερίων λεμφαδένων στην ομάδα αναζωογόνησης, δε παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά, πιθανά λόγω του περιορισμένου χρόνου παρακολούθησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανακοπή, Αναζωογόνηση, Βακτηριακή διαμετάθεση, Σύνδρομο ισχαιμίας και επαναιμάτωσης
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
375