Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-20
Συγγραφέας:
Μανωλέσου Δανάη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Λιακάκος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσιούφης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαϊωάννου Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λάζαρης Ανδρεας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σχίζας Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λούκας Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μανόπουλος Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνικές αγγειακών αναστομώσεων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνικές αγγειακών αναστομώσεων
Περίληψη:
Εισαγωγή. Η συρραφή του μοσχεύματος στην αορτή με το χέρι αποτελεί μια διαδικασία καίριας σημασίας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων ανοιχτής ανακατασκευής της αορτής. Για την επίτευξη μιας γρηγορότερης και πιο αυτοματοποιημένης αναστόμωσης, αρκετοί ερευνητές πειραματίστηκαν με τη χρήση εναλλακτικών αναστομωτικών μεθόδων, ωστόσο καμία από αυτές δεν υιοθετήθηκε στην κλινική πρακτική.
Στόχος της έρευνας. Η συγκεκριμένη μελέτη σκοπεύει να διερευνήσει τις αιτίες για την ύπαρξη αυτού του τεχνολογικού κενού σχετικά με την τελικο-τελική αναστόμωση στην αορτή μέσα από τη συστηματική ανασκόπηση μελετών, οι οποίες εφάρμοσαν εναλλακτικές αναστομωτικές μεθόδους, καθώς και μέσα από τη συστηματική επιτόπια παρατήρηση χειρουργείων αορτικής ανακατασκευής. Ως κύριο στόχο έχει την ανάπτυξη, την κατασκευή και τον πειραματικό έλεγχο μίας νέας χειρουργικής βελόνας διπλής αιχμής για τη βελτίωση της διαδικασίας της αναστόμωσης στην αορτή ως προς το χρόνο και την εργονομία των κινήσεων.
Μέθοδοι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 4 στάδια: (α) Στα πλαίσια της ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης κλινικών μελετών που εφάρμοσαν εναλλακτικές αναστομωτικές μεθόδους, για κάθε επιλέξιμη μελέτη καταγράψαμε τον μέσο συνολικό χρόνο αποκλεισμού της αορτής με λαβίδα σε λεπτά και την αντίστοιχη τυπική απόκλιση, ενώ εξετάστηκε η σχετιζόμενη με την επέμβαση θνησιμότητα και νοσηρότητα. (β) Ως προς τις πειραματικές μελέτες που εντοπίστηκαν στην ανασκόπηση, καταγράψαμε για κάθε επιλέξιμη μελέτη τον μέσο συνολικό χρόνο της αναστόμωσης και το μέσο συνολικό σημείο ρήξης της αναστόμωσης και συνθέσαμε τις συγκεντρωτικές διαφορές ανάμεσα στις εναλλακτικές μεθόδους και τη συμβατική τεχνική στο χέρι. (γ) Για την κατανόηση των αδυναμιών της υπάρχουσας τεχνικής, πραγματοποιήθηκε συστηματική επιτόπια παρατήρηση επτά χειρουργείων ανακατασκευής κοιλιακών ανευρυσμάτων στο «Λαϊκό» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και το «Αττικό» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και με την εφαρμογή της μεθόδου ανάλυσης διαδικασίας (task analysis) δημιουργήθηκε ένα ιεραρχικό πλάνο της επέμβασης. (δ) Τέλος, σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε λειτουργικό πρωτότυπο μίας νέας βελόνας διπλής κατεύθυνσης, η οποία προτείνεται πρώτη φορά για χρήση σε αορτική αναστόμωση. Το νέο σχέδιο χειρουργικής βελόνας ελέγχθηκε ποιοτικά και ποσοτικά σε σύγκριση με το συμβατικό, ως προς το χρόνο πραγματοποίησης μιας αναστομωτικής συρραφής και ως προς τη μετατόπιση που διανύει το χέρι του χειρουργού κατά τη διάρκεια της συρραφής αυτής.
Αποτελέσματα. Οι εναλλακτικές αναστομωτικές συσκευές που δοκιμάστηκαν κλινικά παρουσίασαν σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών (9,16%). Επιπλέον, οι εναλλακτικές συσκευές που δοκιμάστηκαν σε πειραματικές συνθήκες φαίνεται ότι μειώνουν σημαντικά το χρόνο της αναστόμωσης (weighted mean difference -7,24 min), ωστόσο σχετίστηκαν με μικρότερο σημείο ρήξης της αναστόμωσης σε σχέση με την αναστόμωση στο χέρι (weighted mean difference -20,68 N). Στην επιτόπια παρατήρηση των χειρουργείων, παρατηρήθηκε ότι κατά την τοποθέτηση μίας ραφής δύο από τις οχτώ κινήσεις σχετίζονται με χειρισμούς της βελόνας για την περιστροφή και επανασύλληψη της βελόνας εκτός του χειρουργικού πεδίου. Η προτεινόμενη νέα βελόνα στοχεύει να απαλείψει τα βήματα αυτά. Σύμφωνα με τη συγκριτική ανάλυση καταπόνησης που πραγματοποιήθηκε, το νέο σχέδιο φαίνεται ότι βελτιώνει την αντοχή σε σχέση με το συμβατικό, αν θεωρήσουμε σαν δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι δύο αιχμές ισόποσα. Κατά το χαρακτηρισμό του πρωτοτύπου της νέας βελόνας, βρέθηκε ότι η επικάλυψη με πολυτετραφθοροαιθυλένιο βελτιώνει την ευκολία διείσδυσης στον ιστό από 7% μέχρι 17%. Τέλος, ο in-vitro πειραματικός έλεγχος χρήσης της νέας βελόνας έδειξε ότι μειώνει το χρόνο ολοκλήρωσης της αναστομωτικής συρραφής κατά 22%, καθώς και την απόσταση που διανύει το χέρι του χειρουργού στο χώρο κατά 20%.
Συμπεράσματα. Με βάση τα αποτελέσματα των μετα-αναλύσεων, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι εναλλακτικές αναστομωτικές συσκευές επιτυγχάνουν τον στόχο της πραγματοποίησης της αναστόμωσης σε μικρότερο χρόνο, αλλά η αναστόμωση που δημιουργείται υστερεί σε εφελκυστική αντοχή σε σύγκριση με εκείνη της συμβατικής συρραφής στο χέρι. Η προτεινόμενη βελόνα διπλής κατεύθυνσης, που αναπτύχθηκε και ελέγχθηκε πειραματικά στην παρούσα μελέτη, επιχειρεί να διατηρήσει την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα της αναστόμωσης στο χέρι, βελτιώνοντας το χρόνο και την εργονομία της αναστομωτικής τεχνικής σε σημαντικό βαθμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αγγειοχειρουργική, Σχεδίαση, Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145