Η Αθήνα στην Γερμανική κατοχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:3260837 56 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές Επιστήμες: Σύγχρονα Ζητήματα Ιστορικής, Κοινωνιολογικής, Λαογραφικής Θεωρίας και Έρευνας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-02-08
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπαλαλά Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρέα Κακάμπουρα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Αθήνα στην Γερμανική κατοχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αθήνα στην Γερμανική κατοχή
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάζει την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941 – 1944 στην Αθήνα. Αρχικά, τέθηκε το ιστορικό πλαίσιο αναφοράς και πώς η Ιταλία έφτασε να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Μελετήθηκε η έκβαση του Ελληνοιταλικού πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940 έως 5 Απριλίου 1941) στα ελληνοαλβανικά σύνορα και η πρώτη νίκη των συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Επίσης, αναλύεται το Γερμανικό σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα, καθώς και τα αίτια που οδήγησαν στην είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην χώρα και στην κατοχή της Αθήνας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι αγριότητες των Γερμανών κατακτητών, η πείνα, οι χιλιάδες νεκροί στους δρόμους της πρωτεύουσας από τον τρομερό λιμό του χειμώνα 1941-42, ο πρωτοφανής πληθωρισμός, μέσω του υπαίθριου εμπορίου και της μαύρης αγοράς, τα συσσίτια, τα δελτία άρτων και τροφίμων αλλά και ο ρόλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην ανάπτυξη των προμηθευτικών συνεταιρισμών. Εκτός, από τον πρωταρχικό αγώνα για επιβίωση των πολιτών της Αθήνας τονίζονται και οι προσπάθειές τους για ένταξη στον κοινωνικό ιστό. Το ραδιόφωνο, το θέατρο, ο τύπος, η μουσική και τα τραγούδια αναπτέρωσαν το ηθικό των κατακτημένων Αθηναίων και λειτούργησαν ως μέσα αντίστασης. Ακόμη, αναδεικνύεται η δύναμη της Εθνικής Αντίστασης στο χώρο της πρωτεύουσας και παρουσιάζεται η δράση του Εαμικού αντιστασιακού κινήματος στην Αθήνα, της Π.Ε.Α.Ν. και οι πρακτικές και τα σχέδια της νεολαίας του Αντιστασιακού κινήματος ΕΠΟΝ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ελληνοιταλικός πόλεμος, Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, Κατοχή, λιμός, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, θάνατος, κινηματογράφος, θέατρο, ραδιόφωνο, τύπος, εθνική αντίσταση, Ε.Α.Μ. Απελευθέρωση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
114
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.pdf
982 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.