Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-27
Συγγραφέας:
Θεοδωράκη Μάρθα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πολίτου Μαριάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσαντές Αργύριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολἠ, ΕΚΠΑ
Μπούτσικου Θεοδώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βαλσάμη Σερένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κόσσυβα Λυδία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλιοδρομίτη Ζωή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση πηκτικότητας σε φυσιολογικά νεογνά με τη χρήση της θρομβοελαστομετρίας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση πηκτικότητας σε φυσιολογικά νεογνά με τη χρήση της θρομβοελαστομετρίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η θρομβοελαστομετρία (ROΤΕΜ/TEM) αποτελεί ιξωδοελαστική μέθοδο εκτίμησης του αιμοστατικού μηχανισμού, αντικατοπτρίζοντας το κυτταρικό μοντέλο της αιμόστασης. Η TEM, ως δοκιμασία παρά την κλίνη του ασθενούς αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για σφαιρική εκτίμηση της αιμόστασης. Στους ενήλικες οι ιξωδοελαστικές δοκιμασίες αποτελούν εδραιωμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό οδηγό μεταγγίσεων. Οι διαταραχές της αιμόστασης είναι σύνηθες πρόβλημα στα νοσηλευόμενα νεογνά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και οι μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του είναι συχνές στον πληθυσμό αυτό, ιδιαιτέρως στα πρόωρα νεογνά.
Το αιμοσττικό σύστημα των νεογνών ωριμάζει σταδιακά από την εμβρυική ζωή έως την ενηλικίωση, έτσι ώστε στο νεογνό οι περισσότεροι συντελεστές της πήξης παρουσιάζουν ανωριμότητα που αντανακλάται σε παράταση των κλασσικών χρόνων ελέγχου της πήξεως. Ωστόσο υπάρχει λειτουργική εξισορρόπηση της ανωριμότητας αυτής, που εκφράζεται ως αιμοστατική ισορροπία στο υγιές νεογνό. Στα πάσχοντα νεογνά, η ανατροπή της ισορροπίας αυτής προδιαθέτει σε αιμορραγικές ή θρομβωτικές εκδηλώσεις.
Οι συμβατικές δοκιμασίες πήξης, όπως ο χρόνος προθρομβίνης και ενεργοποιημένης θρομβοπλαστίνης δεν παρέχουν πληροφορίες για την ινωδόλυση και την λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων, ενώ παρουσιάζουν περιορισμούς στην πρόβλεψη αιμορραγίας και στις αποφάσεις μεταγγισιοθεραπείας στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Η αξιοπιστία της ΤΕΜ, η αμεσότητα των αποτελεσμάτων και ο μικρός απαιτούμενος όγκος αίματος την καθιστούν ελκυστικό εργαλείο για διάγνωση και θεραπεία διαταραχών της πήξης στα νεογνά. Τιμές αναφοράς των παραμέτρων της ΤΕΜ για το σύνολο των δοκιμασιών της δεν υπάρχουν επί του παρόντος για νεογνά.
Σκοπός: Ο προσδιορισμός του εύρους κατανομής των τιμών των παραμέτρων ΤΕΜ (EXTEM,INTEM,FIBTEM) σε δείγμα περιφερικού αίματος σε υγιή νεογνά, τελειόμηνα και πρόωρα και η συσχέτιση με δημογραφικά χαρακτηριστικά, αιματοκρίτη (Ht) και αιμοπετάλια( PLT).
Υλικό-μέθοδος: 226 υγιή τελειόμηνα νεογνά που γεννήθηκαν στην τριετία 2017-2020 στο Μαιευτήριο του Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά ‘’ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ’’ και 69 πρόωρα χωρίς παθολογία που νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου την ίδια χρονική περίοδο, απετέλεσαν το υλικό της μελέτης. Κατεγράφησαν τα δημογραφικά στοιχεία τους και διενεργήθηκαν γενική αίματος και οι δοκιμασίες TEM: ΕΧΤΕΜ (εκτίμηση εξωγενούς οδού και αλληλεπίδρασης με PLT), ΙΝΤΕΜ (ενδογενής οδός- PLT), FIBTEM (εκτίμηση λειτουργίας ινωδογόνου μετά προσθήκη αναστολέα της λειτουργίας των αιμοπεταλίων). Στα τελειόμηνα νεογνά η λήψη αίματος έγινε την 2η-3η ημέρα ζωής και στα πρόωρα την 2η-7η μετά την σταθεροποίησή τους, παράλληλα με προγραμματισμένο αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο.
Για την κάθε δοκιμασία ΤΕΜ αξιολογήθηκαν οι κάτωθι παράμετροι: CT, CFT, γωνία α, Α10, MCF και Li 30,45,60.
Αποτελέσματα: Το εύρος των τιμών των παραμέτρων ΤΕΜ για την κάθε δοκιμασία παρουσιάζεται στα 2.5% και 97.5% εκατοστημόρια μαζί με τις διάμεσες τιμές.
Το είδος τοκετού και το φύλο δεν παρουσίασαν συσχέτιση με τις τιμές των παραμέτρων ΤΕΜ, εκτός από χαμηλότερη τιμή των παραμέτρων INTEM Li 45,Li60 στα άρρενα τελειόμηνα νεογνά. Oι τιμές Ht είχαν θετική συσχέτιση με τις CT,CFT (EXTEM,INTEM,FIBTEM) στα τελειόμηνα νεογνά, CT EXTEM, FIBTEM στα πρόωρα νεογνά και αρνητική με τις τιμές Α10,MCF.
Ο αριθμός PLT είχε ισχυρή συσχέτιση με τις τιμές των παραμέτρων ΤΕΜ στις δοκιμασίες EXTEM και INTEM.
Συμπεράσματα: Δεδομένου ότι η συνδυαστική αξιολόγηση των δοκιμασιών ΤΕΜ αυξάνει τη διαγνωστική της ακρίβεια, ο προσδιορισμός για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία του εύρους κατανομής των τιμών των παραμέτρων και των τριών δοκιμασιών ΤΕΜ σε ολικό περιφερικό αίμα σε ικανό αριθμό τελειόμηνων νεογνών στη μελέτη μας και σε μικρότερο δείγμα προώρων, συμβάλλει στην επέκταση της χρήσης της και στον νεογνικό πληθυσμό και θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη αλγορίθμων μεταγγισιοθεραπείας και στα νεογνά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υγιή νεογνά, Αιμόσταση στο νεογνό, Θρομβοελαστομετρία, Ευρος τιμών αναφοράς, Οδηγός μεταγγισιοθεραπείας
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
283