Development of methods for the advanced monitoring of priority pollutants and emerging contaminants in environmental samples by LC/GC-QTOF-MS, through non target screening approaches and chemometrics

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3323112 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-26
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Νικολοπούλου Βαρβάρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναστάσιος Οικονόμου, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρήστος Κόκκινος, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασίλειος Ρούσσης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευσταθία Ιωάννου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σωτήριος Καραβόλτσος, Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of methods for the advanced monitoring of priority pollutants and emerging contaminants in environmental samples by LC/GC-QTOF-MS, through non target screening approaches and chemometrics
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη μεθόδων για την προχωρημένη παρακολούθηση ρύπων προτεραιότητας και αναδυόμενων ρύπων σε περιβαλλοντικά δείγματα με μη στοχευμένη σάρωση με LC/GC-QTOF-MS και χημειομετρικές τεχνικές
Περίληψη:
Η διατριβή αποτελείται από πέντε μελέτες. Οι δύο πρώτες μελέτες (Κεφάλαια 3 και 4) αφορούν την εμφάνιση αναδυόμενων ρύπων στο υδάτινο περιβάλλον και την ανάπτυξη στοχευμένων και μη-στοχευμένων μεθόδων με σκοπό τη δημιουργία λίστας χημικών ουσιών για μελλοντική παρακολούθηση. Σε συνέχεια της δεύτερης μελέτης, το Κεφάλαιο 5 παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χημικές ουσίες μπορούν να τεθούν σε προτεραιότητα για ταυτοποίηση βάσει NTS (μη-στοχευμένης ανάλυσης), εξετάζοντας την εμφάνισή τους σε δειγματοληψία συνεχόμενων ημερών. Στο Κεφάλαιο 6 συζητείται η ανάπτυξη στρατηγικής για q-NTS (ποσοτική μη-στοχευμένη ανάλυση) χρησιμοποιώντας το όργανο GC-HRMS και η εφαρμογή της σε περιβαλλοντικά δείγματα. Το τελευταίο κεφάλαιο εξετάζει τη χρήση θαλάσσιων σπόγγων ως πιθανή λύση για μελέτες βιο-μεγέθυνσης των αναδυόμενων ρύπων. Εδώ, παρέχεται μια σύντομη περίληψη αυτών των μελετών:
Στην πρώτη μελέτη, αξιολογήσαμε την πιθανή εμφάνιση αναδυόμενων ρύπων σε δεξαμενές πόσιμου νερού μέσω στοχευμένης και μη-στοχευμένης ανάλυσης. Αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας, όσον αφορά τους αναδυόμενους ρύπος, του πόσιμου νερού στην Αττική, Ελλάδα.
Στη δεύτερη μελέτη, αξιολογήθηκε η εμφάνιση αναδυόμενων ρύπων στον ποταμό Ασωπό στη βόρεια περιοχή της Αττικής. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε καθημερινή βάση , για τέσσερις διαφορετικές εποχές. Αυτή ήταν μια σημαντική μελέτη για να κατανοήσουμε πώς οι βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες επηρεάζουν την ποιότητα των νερών του ποταμού.
Στην τρίτη μελέτη, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος ιεράρχησης με βάση το μοτίβο εμφάνισης χημικών ουσιών στον ποταμό Ασωπό για την ταυτοποίηση μέσω NTS. Λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, χημικές ουσίες απελευθερώνονται στον ποταμό με ξεχωριστό μοτίβο και αυτό το κεφάλαιο συζητά την ανάπτυξη της μεθόδου που βασίζεται στη μηχανική μάθηση, η οποία μαθαίνει από αυτό το μοτίβο και να αναζητά άγνωστες ουσίες που δείχνουν διακριτό μοτίβο εμφάνισης.
Το τέταρτο μέρος της διατριβής αφιερώθηκε στην ανάπτυξη μιας ισχυρής τεχνικής για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ιονίζονται τα χημικά στην πηγή APCI προκειμένου να δημιουργηθεί μια ημι-ποσοτική πορεία εργασίας για την ανάλυση των αναδυόμενων ρύπων στο GC-HRMS. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μελέτη που καθορίζει το αναλυτικό χάσμα μεταξύ της ανίχνευσης μιας ένωσης μέσω GC-HRMS και της ποσοτικοποίησής της σε περίπτωση που το πρότυπο αναφοράς δεν είναι διαθέσιμο.
Τέλος, η τελευταία μελέτη προτείνει το θαλάσσιο σπόγγο ως νέο βιοδείκτη για την αξιολόγηση των αναδυόμενων ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν δείγματα από ίζημα, θαλασσινό νερό, σπόγγο και το νερό των πόρων του (για την κατανόηση της χωρικής κατανομής των αναδυόμενων ρύπων στο περιβάλλον του σφουγγαριού) κυρίως από το Ιόνιο Πέλαγος. Πορείες εργασιών ανάλυσης ευρείας εμβέλειας χρησιμοποιήθηκαν για τις αναλύσεις με βάση LC/GC-ESI/APCI-QTOF-MS για να ανακαλύψουν πώς συσσωρεύονται χημικές ουσίες σε διαφορετικά είδη θαλάσσιων σπόγγων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Περιβαλλοντικά Δείγματα, Αναδυόμενοι Ρύποι, Φασματομετρία Μάζας Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας, Μη Στοχευμένη Ανάλυση, Χημειομετρία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
8
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
183
Αριθμός σελίδων:
208
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-04-26.

VNikolopoulou_PhD thesis_final.pdf
21 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-04-26.