Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-04
Συγγραφέας:
Κολοκοτρώνη Στυλιανή-Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Περικλή Τόμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δέσποινα Περρέα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόντζογλου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανής Κύκαλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πειραματική αναζήτηση πλευροδεσίας στο ημιθωράκιο κονίκλου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πειραματική αναζήτηση πλευροδεσίας στο ημιθωράκιο κονίκλου
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (platelet-rich plasma, PRP) ως μέθοδο πλευροδεσίας σε μοντέλο με κονίκλους. Η πλευροδεσία με PRP συγκρίθηκε με την πλευροδεσία με τάλκη που αποτελεί την πρότυπη μέθοδο. Δευτερογενώς έγινε αξιολόγηση του ιδανικού χρονικού διαστήματος για την επίτευξη πλευροδεσίας.
Υλικά και Μέθοδοι: 25 υγιείς λευκοί κόνικλοι τύπου Νέας Ζηλανδίας χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ως εξής: 12 ζώα στην πρώτη και δεύτερη ομάδα αντίστοιχα, καθώς και ένα ζώο χωρίς καμία παρέμβαση στην τελική ομάδα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως έλεγχος (control). Η ομάδα της πλευροδεσίας με τάλκη υποβλήθηκε σε πλευροδεσία με αποστειρωμένη τάλκη, που είναι ο πρότυπος σκληρυντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται για πλευροδεσία. Η ομάδα PRP υποβλήθηκε σε πλευροδεσία χρησιμοποιώντας αυτόλογο PRP. Η τελευταία (τρίτη) ομάδα αποτελείτο από έναν κόνικλο που δεν υποβλήθηκε σε καμία παρέμβαση. Συνολικά 12 κόνικλοι (n = 6 για την ομάδα πλευροδεσίας με τάλκη και n = 6 για την ομάδα πλευροδεσίας με PRP) θανατώθηκαν στις 3 ημέρες (72 ώρες) μετά την παρέμβαση και 12 κόνικλοι (n = 6 για την ομάδα πλευροδεσίας με τάλκη και n = 6 για την ομάδα πλευροδεσίας με PRP) θανατώθηκαν στις 6 ημέρες (144 ώρες) μετά την παρέμβαση. Τόσο στην ομάδα της τάλκης όσο και στην ομάδα του PRP, μετρήθηκαν η γενική αίματος και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) πριν από την παρέμβαση και στις 3 ή 6 ημέρες μετά, αντίστοιχα. Ο υπεζωκότας και οι πνεύμονες αξιολογήθηκαν ιστοπαθολογικά.
Αποτελέσματα: Μακροσκοπικά δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Όσον αφορά τα μικροσκοπικά ευρήματα, δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη φλεγμονώδη αντίδραση που προκλήθηκε στο σπλαχνικό και στον τοιχωματικό υπεζωκότα ανάμεσα στο PRP και στην τάλκη. Επιπλέον, κατά την πλευροδεσία με τάλκη, παρατηρήθηκε αντίδραση ξένου σώματος στο 50% περίπου των περιπτώσεων, η οποία δεν παρατηρήθηκε στο PRP. Όσον αφορά τη φλεγμονή μεταξύ 3 και 6 ημερών, δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ομάδα του PRP, αλλά βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ 3 και 6 ημερών στον τοιχωματικό υπεζωκότα στην ομάδα της τάλκης.
Συμπεράσματα: Η ενστάλαξη αυτόλογου PRP στην υπεζωκοτική κοιλότητα έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την επίτευξη πλευροδεσίας. Η αποτελεσματικότητα του PRP ως παράγοντα πλευροδεσίας θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, Πλευροδεσία, Κόνικλοι, Τάλκη, Πειραματική μελέτη
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
357