Μονάδα:
ΠΜΣ Διεθνείς και Ευρωπαϊκές ΣπουδέςΒιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014-10-06
Συγγραφέας:
Ασσαριωτάκη Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Χρυσανθάκης. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ.
Γιάννης Α. Τασόπουλος. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ.
Χαράλαμπος Κουταλάκης. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναλύει το ιστορικό και τρέχον καθεστώς του νομοθετικού πλαισίου και της διαδικασίας της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εργασία δίνει βαρύτητα στην σύγχρονη κατάσταση (μετά το 2012) αλλά γίνονται εκτεταμένες αναφορές στην περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ιδιαίτερα δε, στην περίοδο της μεταπολίτευσης και της αντικατάστασης του θεσμού του Επιθεωρητή από τον Σχολικό Σύμβουλο. Επίσης γίνεται και αντιπαραβολή των εκάστοτε συστημάτων αξιολόγησης τνω εκπαιδευτικών με τα αντίστοιχα νομοθετήματα για την αξιολόγηση των άλλων κατηγοριών Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η περίοδος 1945-1974 χαρακτηρίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν διαφοροποιεί τον εκπαιδευτικό, ως προς το τυπικό της διαδικασίας αξιολόγησης του από τις υπόλοιπες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων. Πυρήνας αυτής της διαδικασίας είναι οι υπηρεσιακές εκθέσεις ποιότητας του υπαλλήλου τις οποίες συνέτασσαν οι διοικητικοί του προϊστάμενοι δηλαδή ο διευθυντής της σχολικής μονάδας και κυριώς ο Επιθεωρητής. Σε όλο αυτό το διάστημα δεδομένης και της πολιτικής κατάστασης το σύστημα αυτό εγκρίθηκε ως αυταρχικό και συγκεκριμένα μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αναθεωρήθηκε, βασιζόμενο κυρίως στην κατάργηση του θεσμού του Επιθεωρητή και του διοικητικού του ρόλου και την αντικατάστασή του από αυτόν του Σχολικού Συμβούλου (ν.1304/1982) ο οποίος είχε πλέον, θεσμικά μόνο παιδαγωγικό-συμβουλευτικό ρόλο. Στις τρείς δεκαετίες που ακολούθησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συνέταξαν σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκαν λόγω των ισχυρών αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αβελτήριας της πολιτικής ηγεσίας εν' όψει του πολιτικού κόστους. Υπο την πίεση της πραγματικότητας που επικρατεί στην παιδεία με την εμφανή υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης στη χώρα μας αλλά και στην προσπάθεια να ενορμονιστεί η νομοθεσία της αξιολόγησης με αυτή των χωρών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκε σειρά νομοθετημάτων με στόχο την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και με την δεδηλωμένη πρόθεση των τελευταίων κυβερνήσεων να την εφαρμόσουν. Ενδεικτικό της πρόθεσης αυτής είναι και η θεσμοθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Δευτεροβάθμεια Εκπαίδευση. Την δεδομένη στιγμή, με την ισχυρή αντίδραση που συναντά στο σύνολό του το νομικό οπλοστάσιο του θεσμού από την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι υπό αίρεση η εφαρμογή του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Υπηρεσίες εκπαίδευσης,
αξιολόγιση εκπαιδευτικών,
εκπαιδευτική μεταρρύθμιση,
Σχολικός σύμβουλος.
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.
773 ΑΣΣΑΡΟΩΤΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.