Συλλογές Πλοήγηση στο υλικό των συλλογών

Φίλτρο

 

1. Γκρίζα Βιβλιογραφία

Συλλογή uoadl:1058836
Περιγραφή:

Η συλλογή της "Γκρίζας Βιβλιογραφίας" περιλαμβάνει εργασίες που έχουν εκπονηθεί από φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΚΠΑ  στο πλαίσιο αντίστοιχου Προγράμματος Σπουδών (Προπτυχιακών ή Μεταπτυχιακών κύκλων).

Ειδικότερα περιέχονται:

  • Πτυχιακές Εργασίες
  • Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες
  • Διδακτορικές Διατριβές 

Δικαιούχος του περιουσιακού και ηθικού δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας είναι o συγγραφέας/δημιουργός της εργασίας/διδακτορικής διατριβής, οποίος  παρέχει στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ τη μη αποκλειστική άδεια διάθεσης της εργασίας/διδακτορικής διατριβής στο διαδίκτυο, μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου Πέργαμος.

2. Αρχείο των ελληνικών κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης

Συλλογή uoadl:col_constantinople
Περιγραφή:
Το «Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης Αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης» ξεκίνησε το 1995. Οι ερευνητές του Προγράμματος επισκέφθηκαν 38 από τις 42 ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης, έχουν καταγράψει όλα τα σωζόμενα ενοριακά και κοινοτικά αρχεία, έχουν φωτογραφίσει περισσότερες από 1.000.000 σελίδες τεκμηρίων. Το Πρόγραμμα Εντοπισμού, Καταγραφής, Φωτογράφησης και Ψηφιοποίησης Αρχειακού Υλικού των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Πόλης υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και των προέδρων των ενοριών και των κοινωφελών ιδρυμάτων στην Πόλη. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, από τη Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και από την τεχνική εταιρεία Έδραση. Με χρηματοδότηση από το έργο "Εμπλουτισμός και Αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ" του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Γ’ ΚΠΣ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.3), έγινε δυνατή η επεξεργασία και ανάρτηση στη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών “ΠΕΡΓΑΜΟΣ” ενός υλικού που σχετίζεται, κυρίως, με τα σχολεία. Για το έργο αυτό εργάστηκαν οι Κώστας Γαβρόγλου, Μανώλης Πατηνιώτης, Βαρβάρα Σπυροπούλου, Έφη Κάννερ, και Ειρήνη Γκουνταρούλη.

3. Συλλογή Δημοσιευμένων Εκλογικών Αποτελεσμάτων

Συλλογή uoadl:col_elections
Χρονική κάλυψη:
1926 - 1977
Περιγραφή:

Η συλλογή περιλαμβάνει το σύνολο των δημοσιευμένων εκλογικών αποτελεσμάτων των Ελληνικών Βουλευτικών (και ορισμένων δημοτικών) Εκλογών από το 1926 έως και το 1977.

Ένα μέρος του υλικού προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του ΕΘνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

4. Ιστορικό Αρχείο

Συλλογή uoadl:col_histarch
Χρονική κάλυψη:
1837-1980
Περιγραφή:
Η πολυποίκιλη αρχειακή συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΙΑΕΚΠΑ) ξεπερνάει τις 2.000.000 σελίδες και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ιστορίας του ελληνικού κράτους: από το 1837 που ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έως το 1980 περίπου. Η ψηφιοποίηση της συλλογής του ΙΑΕΚΠΑ ξεκίνησε το 1999. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και ενισχύθηκε με το έργο "Ψηφιακή Συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", Μέτρο 1.3: "Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού". Στo πλαίσιο αυτού του έργου, ψηφιοποιήθηκαν τεκμήρια ποικίλου είδους και θεματολογίας -προτεραιότητα δόθηκε στην ψηφιοποίηση λυτών εγγράφων, βιβλιοδετημένων χειρόγραφων, έντυπων σελίδων και φωτογραφικού αρχείου- ενώ επίσης έγινε αναλυτική περιγραφή, οργάνωση και τεκμηρίωση του υλικού με τη μέθοδο της λημματογράφησης. Η παλαιότητα του υλικού αλλά και η συνέχειά του στο χρόνο, το καθιστούν εξαιρετικά πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας: ο ερευνητής θα βρει επαρκή τεκμήρια για την ιστορία του μεγαλύτερου και παλαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας αλλά και για την κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, θεσμική και πολιτισμική ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.
Η ψηφιακή συλλογή του ΙΑΕΚΠΑ αποτελεί μέρος της ψηφιακής βιβλιοθήκης Πέργαμος από το Δεκέμβριο του 2006.

5. Αρχείο Μαρασλείου

Συλλογή uoadl:col_mararch
Περιγραφή:
Το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στεγάστηκε το 1905 σε νεοκλασικό κτήριο, που κτίσθηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Μονή Πετράκη μετά από πρωτοβουλία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ελλάδος (1875). Η δαπάνη ανέγερσης του κτηρίου, η επίπλωση και ο εμπλουτισμός του με εποπτικά μέσα διδασκαλίας έγιναν με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, ο οποίος καταγόταν από την Οδησσό της Ουκρανίας. Μέχρι το 1933 στο κτήριο λειτούργησε Διδασκαλείο, το οποίο κατάρτιζε δασκάλους. Από το έτος αυτό και μετά την εκπαίδευση των δασκάλων ανέλαβαν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες, μεταξύ των οποίων και η Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία, που στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτήριο του Μαρασλή. Στον ίδιο χώρο, από το 1972 επανιδρύθηκε και λειτούργησε το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης ως θεσμός μετεκπαίδευσης των δασκάλων πλέον (Ν. 1222/1972). Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://marasleio.uoa.gr/

6. Συλλογή Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Συλλογή uoadl:col_mineralogy
Χρονική κάλυψη:
1835 ως σήμερα
Περιγραφή:
Οι συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας δημιουργήθηκαν από τη Φυσιογραφική Εταιρία το 1835. Από το 1837 ως το 1858 οι ορυκτολογικές συλλογές ενσωματώθηκαν στο Γεωλογικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο και το 1982 το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας έγινε τμήμα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το μουσείο άνοιξε ξανά το 2000, αποτελεί το παλαιότερο μουσείο της Ελλάδας και περιλαμβάνει α) συστηματικές ορυκτολογικές συλλογές, β) θεματικές συλλογές ορυκτών και πολύτιμων λίθων, γ)πετρογραφικές συλλογές και δ)κοιτασματολογικές συλλογές. Σήμερα το μουσείο απαριθμεί περισσότερα απο 30.000 δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, τα περισσότερα από ιστορικές τοποθεσίες όπως την πρώην ΕΣΣΔ και την κεντρική Ευρώπη. Το μουσείο διευθύνεται απο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αθ. Κατερινόπουλο.

7. Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης Kωνσταντίνου A. Ψάχου

Συλλογή uoadl:col_psachos
Χρονική κάλυψη:
Θ' - ΙΘ' αι.
Περιγραφή:

        Η Βιβλιοθήκη του Κ. Α. Ψάχου [ΒΚΨ] απόκειται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χειρογράφων βυζαντινής μουσικής, τα πλείστα των οποίων αποτελούν μοναδικής διεθνώς σημασίας τεκμήρια της διαχρονικής παράδοσης της ψαλτικής τέχνης· ακόμη, σπάνιες και δυσεύρετες πρώτες εκδόσεις βιβλίων και θεωρητικών της βυζαντινής μουσικής, καθώς και παλαίτυπα βιβλία και περιοδικά ποικίλης άλλης θεματολογίας.

        Κατά τα έτη 2007-8 τα μουσικά χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης Κ. Α. Ψάχου, καθώς και μέρος των μουσικών εντύπων της περιόδου 1820-51, ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”. Τον Μάρτιο του 2008 πλήρες το περιεχόμενο του ψηφιοποιημένου υλικού, καθώς και τρεις δειγματοληπτικές φωτογραφίες από κάθε χειρόγραφο ή έντυπο, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και είναι ηλεκτρονικά προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

        Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, παρακολουθώντας και τη διεθνώς επικρατούσα τάση ηλεκτρονικής διάθεσης παρόμοιου πρωτογενούς υλικού, αποφάσισε ομόφωνα στη Συνεδρία της 9ης Μαρτίου 2017 την πλήρη πλέον ανάρτηση του ήδη ψηφιοποιημένου υλικού στο διαδίκτυο (αλλά και τον σταδιακό εμπλουτισμό του), ως μια προσφορά στους ανά τον κόσμο ειδικούς ερευνητές, συμμετέχοντας έτσι, έμπρακτα και ενεργά, στον εορτασμό της ιστορικής επετείου των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής. Η απόφαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έγινε δεκτή από την Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Συνεδρία της 16ης Μαρτίου 2017.

8. Χειρόγραφα Βιβλιοθήκης Φιλοσοφικής Σχολής

Συλλογή uoadl:col_byzantine
Χρονική κάλυψη:
11ος –19ος αιώνας
Περιγραφή:
Τα χειρόγραφα Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής (πρώην Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας) είναι τα τέσσερα βυζαντινά και τα υπόλοιπα μεταβυζαντινά, ως επί το πλείστον εκκλησιαστικού περιεχομένου. Στα χρόνια 1962-1964 οι Γ. Θ. Ζώρας και Φ. Κ. Μπουμπουλίδης δημοσίευσαν τον κατάλογο των πενήντα χειρογράφων υπό τον τίτλο «Κατάλογος χειρογράφων κωδίκων Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών», σε δύο συνέχειες στην Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόμοι 13 (1962-1963) σ. 464-488 και 14 (1963-1964) σ.205-265, και σε ανάτυπο 100 σελίδων με δική του αρίθμηση. Το 2004 ο Φώτιος Αρ. Δημητρακόπουλος δημοσίευσε τον «Συμπληρωματικό κατάλογο χειρογράφων του Σπουδαστηρίου Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών» στην Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόμος 35 (2003-2004) σ.339-381, με 68 φωτογραφίες των χειρογράφων. 

9. Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συλλογή uoadl:col_folklore
Χρονική κάλυψη:
1964 - σήμερα (19ος - 20ος αιώνας)
Περιγραφή:

Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου (τέως Σπουδαστηρίου Λαογραφίας)  περιλαμβάνουν: α) πλούσιο πρωτογενές λαογραφικό υλικό, προϊόν επιτόπιας έρευνας, κατατεθειμένο υπό μορφή χειρογράφων και β) αξιόλογη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων (χρηστικών ή μη) της καθημερινής ζωής. Τα αντικείμενα αυτά είναι ποικίλου υλικού (μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, πηλός, καλάμι, γυαλί, κ.ά.).

Η συγκέντρωση του υλικού αυτού ξεκίνησε από το 1966 με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του τότε Καθηγητή της Έδρας της Λαογραφίας Γ. Κ. Σπυριδάκη, ενώ από το 1972 και εξής την ευθύνη της συλλογής είχε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας Μαρία Μηλίγκου-Μαρκαντώνη.

Το Λαογραφικό Αρχείο και η Μουσειακή Συλλογή συνεχίζουν να εμπλουτίζονται. 

10. Πρακτικά Συνεδρίων

Συλλογή uoadl:1001795
Περιγραφή:

Η συλλογή περιλαμβάνει αποδελτιωμένα Συνέδρια, Ημερίδες κλπ. που οργανώθηκαν από Σχολές, Τμήματα, Τομείς ή Επιστημονικές Ενώσεις του ΕΚΠΑ και είχαν, κατά προτεραιότητα, επίσημη γλώσσα την  Ελληνική.

Η επιλογή, η αποδελτίωση και η τεκμηρίωση του υλικού, συντελέστηκαν στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο "Δημιουργία Ενιαίας πλατφόρμας Ψηφιακού Αποθετηρίου και συναφών ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφόρησης και ανάδειξης περιεχομένου για τη βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ" (κωδ. MIS 304160), του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωση: Το υλικό της συλλογής είναι αποδελτιωμένο αλλά όχι ψηφιοποιημένο καθώς υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

11. Τιμητικές/Αφιερωματικές Εκδόσεις

Συλλογή uoadl:1002446
Περιγραφή:

Η συλλογή περιλαμβάνει αποδελτιωμένες Τιμητικές εκδόσεις και αφιερώματα που αφορούν αφυπηρετούντες καθηγητές του ΕΚΠΑ, τόσο στην ελληνική γλώσσα (κατά προτεραιότητα) όσο και ξενόγλωσσες.

Η επιλογή, η αποδελτίωση και η τεκμηρίωση του υλικού, συντελέστηκαν στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο "Δημιουργία Ενιαίας πλατφόρμας Ψηφιακού Αποθετηρίου και συναφών ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφόρησης και ανάδειξης περιεχομένου για τη βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ" (κωδ. MIS 304160), του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωση: Το υλικό της συλλογής είναι αποδελτιωμένο αλλά όχι ψηφιοποιημένο καθώς υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

12. Προσβάσιμα Συγγράμματα

Συλλογή uoadl:1010742
Περιγραφή:



Η συλλογή περιλαμβάνει συγγράμματα
του ΕΚΠΑ
τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί και
μετατραπεί σε προσβάσιμη μορφή σε πολλαπλούς μορφότυπους
από τη Μονάδα Προσβασιμότητας
για Φοιτητές με Αναπηρία (ΜοΠροΦμεΑ)
του ιδρύματός μας, με σκοπό να
τα παρέχει δωρεάν στους Φοιτητές με Εντυποαναπηρία που τα δικαιούνται.
 Άτομα με εντυποαναπηρία είναι όσοι δεν
μπορούν να διαβάσουν αποτελεσματικά τις έντυπες πληροφορίες (βιβλία,
εφημερίδες, περιοδικά, κ.ά.) λόγω οπτικής, φυσικής, αντιληπτικής, αναπτυξιακής,
γνωσιακής ή μαθησιακής αναπηρίας.  

Σύμφωνα με την ισχύουσα οργάνωση
παροχής υπηρεσιών σε ΦμεΑ στο
  ΕΚΠΑ, το ίδιο το ψηφιακό υλικό που αντιστοιχεί στα προσβάσιμα συγγράμματα δε διατίθεται ελεύθερα μέσω της Περγάμου. Προκειμένου να το
προμηθευτεί ο κάθε
 
ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στη ΜοΠροΦμεΑ και να το αιτηθεί
μέσω του πληροφοριακού της συστήματος «ΕΡΜΟΦΙΛΟΣ: Ψηφιακές
Υπηρεσίες Προσβάσιμων Ακαδημαϊκών Συγγραμμάτων για Φοιτητές με Αναπηρία
του
ΕΚΠΑ
».

Οι πλατφόρμες ΕΡΜΟΦΙΛΟΣ  και Πέργαμος διαλειτουργούν, ενημερώνοντας κατάλληλα τη
συλλογή Προσβάσιμα Συγγράμματα, ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να
περιηγηθεί στη συλλογή, να δει ποια συγγράμματα υπάρχουν ήδη διαθέσιμα και να
αναζητήσει το σύγγραμμα που θέλει.

Οι προσβάσιμοι μορφότυποι στους οποίους
μετατρέπεται ένα σύγγραμμα περιλαμβάνουν:

  • Μεγαλοεκτύπωση (LARGE
    PRINT)
  • Ηχητική απόδοση με συνθετική φωνή
    (MP3)
  • Ψηφιακό ακουστικό βιβλίο (DAISY2)
  • Έγγραφο του MS-Word (DOCX)
  • Αρχείο έτοιμου προς εκτύπωση κειμένου
    braille (BRAILLE)
  • Ψηφιακή μορφή ανάγλυφων σχημάτων
    (JPEG)
  • Μαθηματικό αρχείο LaTeX (LATEX)

13. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητικό και άλλο υλικό

Συλλογή uoadl:1081404
Περιγραφή:

Η συλλογή περιλαμβάνει κάθε είδος επιστημονικά παραχθέντος υλικού, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών, των μονάδων ή των υπηρεσιών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΕΚΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συλλογή εντάσσονται μεμονωμένες ή ομαδικές εργασίες μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ερευνητών ή διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ ανεξάρτητα αν έχουν προέλθει από προσωπικές ή ομαδικές ερευνητικές προσπάθειες ή από χρηματοδοτούμενα έργα.

Στη Συλλογή μπορούν να αναρτώνται δημοσιεύσεις ή άρθρα σε περιοδικά και συνέδρια, τεχνικές αναφορές, βιβλία ή κεφάλαια βιβλίων, προδημοσιεύσεις και επιστημονικά άρθρα εργασιών εν εξελίξει (pre-prints), καθώς και σύνολα από ερευνητικά δεδομένα.

Στη συλλογή ΔΕΝ περιλαμβάνονται Πτυχιακές και Διπλωματικές Εργασίες ή Διδακτορικές Διατριβές.