Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Υφαντής. Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τον ρόλο που επιδιώκει και δύναται να διαδραματίσει η Κίνα στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος. Η διαρκώς αυξανόμενη σημασία της στη διεθνή πολιτική και πρωτίστως, οικονομική σφαίρα και η σταθερή ενσωμάτωσή της σε όλο και περισσότερους θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της οικονομίας της στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης, καθιστούν την Κίνα παίκτη μείζονος σημασίας και κατ' επέκταση, τη μελέτη της σε εκ των ων ουκ ανευ συνθήκη για την εξαγωγή ορθών και ασφαλών συμπερασμάτων, σχετικά με τη διαμόρφωση των ισορροπιών στις διεθνείς σχέσεις.
Η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να αναφέρεται σε αριθμητικά δεδομένα και να εξηγείται κατ' αυτόν τον τρόπο, η διεθνώς εξελισσόμενη συζήτηση, σχετικά με το αν η Κίνα δύναται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και εν πολλοίς, καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ακριβώς δε, επειδή η συζήτηση προκύπτει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της διαρκούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, το πρώτο μέρος απαρτίζεται από σειρά πινάκων και διαγραμμάτων, με αξιολόγηση των ευρημάτων και αξιολογήση των τάσεων και της δυναμικής. Ειδικότερα, εξετάζονται δημογραφικά χαρακτηριστικά, καθώς ως το πολυπληθέστερο κράτος του πλανήτη, αναπόφευκτα το μέγεθος του πληθυσμού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυναμικές της οικονομίας. Παρουσιάζεται η σταθερή αναπτυξιακή δυναμική από τις μεταρρυθμίσεις του Deng έως σήμερα, ο βασικότερος πυλώνας της ανάδειξης της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη. Επίσης, ένα ειδικότερο κεφάλαιο ασχολείται με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) και τη σημασία τους για τους υψηλούς και διαρκείς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της. Τέλος, εξετάζονται οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κινεζική ηγεσία στο εσωτερικό της χώρας και οι δυναμικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας.
Στο δεύτερο, παρουσιάζεται η περιφερειακή πολιτική της Κίνας και οι βλεψεις και επιδιώξεις αναφορικά με την παρουσία της και τις σχέσεις της, όπως αυτές διαμορφώνονται με τις γειτονικές της χώρες. Η ανάλυση πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα, το πρώτο αναφέρεται στην πολιτική καλής γειτονίας και το δεύτερο στα πεδία εντάσεων και συγκρούσεων.
Τέλος, το τρίτο μέρος της εργασίας αφορά στο ρόλο της Κίνας ως παίκτης στο παγκόσμιο σύστημα. Η ανάλυση πραγματοποιείται υπό το πρίσμα των θεωριών των διεθνών σχέσεων και επιπροσθέτως, γίνεται απόπειρα να διαχωριστεί η ανάλυση για τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος, όπως έχει αναλυθεί από τη δυτική σκέψη και όπως από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Κινέζοι διαβλέπουν το μέλλον της Κίνας. Παραθέτοντας, από τη μια πλευρά τις επιδιώξεις και από την άλλη τις δυνατότητες της Κίνας, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ρόλο της στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κίνα, ισορροπία ισχύος, διεθνείς σχέσεις, οικονομική ανάπτυξη, περιφερειακή δύναμη.