Βιομόρια από απόβλητα Ελαιουργίας: Μελέτη δομής και in vitro και in vivo δράσεις αυτών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1308766 266 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας ΙΙ [Οργανική Χημεία – Οργανική Χημική Τεχνολογία – Χημεία Τροφίμων]
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014-04-24
Έτος εκπόνησης:
2014
Συγγραφέας:
Σταματάκης Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος. Α. Δημόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ (επιβλέπων) Σμαραγδή Αντωνοπούλου, Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δέσποινα Περρέα, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιομόρια από απόβλητα Ελαιουργίας: Μελέτη δομής και in vitro και in vivo δράσεις αυτών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Biomolecules from olive wastes: structure elucidation and study of their in vitro and in vivo effects
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία διερεύνησε την ύπαρξη και δομή βιολογικώς δραστικών λιποειδών
στα Υγρά Απόβλητα Ελαιουργίας (ΥΑΕ), και μελέτησε τις αντιαθηρογόνες δράσεις
ενός νέου λειτουργικού τροφίμου (γιαούρτι 2%, ΓΕ), εμπλουτισμένο με εκχύλισμα
από τα ΥΑΕ σε πειραματόζωα. Τα βιολογικώς δραστικά λιποειδή εκχυλίστηκαν από
ΥΑΕ, διαχωρίστηκαν με HPLC. Τα κλάσματα που συλλέχθηκαν δοκιμάστηκαν σε πλυμένα
αιμοπετάλια κουνελιού και το δραστικότερο χαρακτηρίστηκε με φασματομετρία
μάζας. Για την in vivo μελέτη της αναστολής αθηρωματικών πλακών τα κουνέλια
τράφηκαν για 48 ημέρες με αθηρογόνο δίαιτα, ενώ σε μία συγχορηγήθηκε ΓΕ
εμπλουτισμένο με 500mg ΒΔΛ/120g γιαουρτιού και σε μία δεύτερη ΓΕ. Για την
υποστροφή των αθηρωματικών πλακών τα πειραματόζωα τράφηκαν με αθηρογόνο δίαιτα
για 45 ημέρες και τράφηκαν με α) τυπική κουνελοτροφή (ΤΚ) και ΓΕ με ΥΑΕ και β)
ΤΚ και ΓΕ ενώ και στις 2 παρεμβάσεις υπήρχε ομάδα ελέγχου. Μετά το τέλος της
παρέμβασης τα πειραματόζωα ευθανατώθηκαν, έγινε μορφομετρική αξιολόγηση των
αθηρωματικών πλακών και βιοχημικές/ενζυμικές αναλύσεις. Στις ομάδες της
αναστολής τα πειραματόζωα της ομάδας που τράφηκαν με ΓΕ και ΥΑΕ εμφάνισαν
μείωση του πάχους των αθηρωματικών πλακών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου κάτι
που συμφωνεί με τη μείωση της IL-1b. Όσον αφορά την υποστροφή των αθηρωματικών
πλακών, η χορήγηση γιαουρτιού απλού ή ενισχυμένου μείωσε τα λιποειδή αίματος
(ολικής και LDL χοληστερόλης, τριακυλογλυκερολών) στα βασικά επίπεδα. Οι
αθηρωματικές πλάκες μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα που τράφηκε με εμπλουτισμένο
γιαούρτι, που σχετίστηκε πάλι με τη μείωση της IL-1b σε σχέση με την ομάδα
ελέγχου και την ομάδα που τράφηκε με ΓΕ. Η Lp-PLA2 αυξάνεται σε όλες τις ομάδες
με την πρόσληψη της αθηρογόνου δίαιτας, αλλά μειώνεται κάτω και από τα βασικά
της επίπεδα στο χρόνο 0 μετά την πρόσληψη των γιαουρτιών. Και στις 2
παρεμβάσεις τα μεταβολικά ένζυμα του PAF στα κύτταρα και τους ιστούς
διαφοροποιούνται με τέτοιο τρόπο που συμφωνούν με τα ευνοϊκά αποτελέσματα από
τη χρήση του γιαουρτιού απλού ή ενισχυμένου.
Λέξεις-κλειδιά:
Αθηροσκλήρωση, PAF, Υγρά απόβλητα ελαιουργίας, Γιαούρτι, Κόνικλος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1-10
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
502
Αριθμός σελίδων:
239