Μελέτη της δυνατότητας μείωσης της βιοδαθεσιμότητας μετάλλων μέσω της σύμπλεξης με οργανικούς υποκαταστάτες φυτικών προϊόντων:η περίπτωση του χαλκού σε μπύρες που παρασκευάζονται σε ελληνικές μικοροζυθοποιίες

Διπλωματική Εργασία uoadl:1318588 202 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χημεία και Τεχνολογία Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-09-04
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Μπέμπη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Δασενάκης Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της δυνατότητας μείωσης της βιοδαθεσιμότητας μετάλλων μέσω της σύμπλεξης με οργανικούς υποκαταστάτες φυτικών προϊόντων:η περίπτωση του χαλκού σε μπύρες που παρασκευάζονται σε ελληνικές μικοροζυθοποιίες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Study of the potential decrease of metal bioavailability through their complexation with organic ligands of natural products: The case of copper in beers produced by Greek microbreweries.
Περίληψη:
Η μπύρα είναι ένα δημοφιλές ποτό εδώ και πολλά χρόνια, που εκτός από τις
στιγμές απόλαυσης που προσφέρει, παρουσιάζει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες
για την ανθρώπινη υγεία, οι οποίες αποδίδονται στην παρουσία βιοδραστικών
οργανικών ενώσεων όπως οι φαινολικές ενώσεις, τα προϊόντα αντιδράσεων Maillard
και άλλες ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην αναζωογονητική, καρδιοπροστατευτική,
αντιοξειδωτική κ.α., δράση των ζύθων.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ειδίκευσης είναι η μελέτη της μείωσης
της βιοδιαθεσιμότητας των τοξικών μετάλλων στον οργανισμό μέσω της επίδρασης
της κατανάλωσης μπύρας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε φυσικοχημικός
χαρακτηρισμός της οργανικής ύλης που εμπεριέχεται σε μπύρες από ελληνικές
ζυθοποιίες και προσδιορίσθηκαν η δυνατότητα σύμπλεξης ιόντων χαλκού καθώς και η
αντιοξειδωτική δράση των ζύθων.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, σε άμεση
συσχέτιση με το φαινολικό περιεχόμενο των ζύθων, η οποία σε συνδυασμό με τη
συμπλεκτική ικανότητα ιόντων χαλκού της περιεχόμενης οργανικής ύλης που
διαπιστώθηκε, αναδεικνύουν τη μπύρα ως ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό ρόφημα,
του οποίου η καθημερινή κατανάλωση, σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μειώσει
τη βιοδιαθεσιμότητα των ελεύθερων τοξικών μετάλλων στον ανθρώπινο οργανισμό και
συνεπώς τον κίνδυνο εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων.
Λέξεις-κλειδιά:
Ελληνικές μπύρες , Συμπλεκτική ικανότητα χαλκού, Οργανικοί υποκαταστάτες, Φαινολικές ενώσεις, Αντιοξειδωτική δράση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
113-114
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
127