Μελέτη παραγόντων βελτιστοποίησης των τεχνικών μεταφοράς και διατήρησης του αυτόλογου λίπους (fat transfer)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1326036 308 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-13
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Μουστάκη Μαργαρίτα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Όθωνας Παπαδόπουλος, Καθηγητής,Ιατρική,ΕΚΠΑ
Αλκιβιάδης Κωστάκης,Καθηγητής,Ιατρική,ΕΚΠΑ
Δέσποινα Περρέα, Καθηγήτρια,Ιατρική,ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κόντζογλου,Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική,ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης,Επίκουρος Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρίστος Βερύκοκος,Επίκουρος Καθηγητής,Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μαρία Ρουμπελάκη,Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη παραγόντων βελτιστοποίησης των τεχνικών μεταφοράς και διατήρησης του αυτόλογου λίπους (fat transfer)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
In vivo (animal) study on factors optimizing fat graft survival in autologous fat transfer
Περίληψη:
Εισαγωγή:Ο αυτόλογος λιπώδης ιστός αποδείχθηκε ένα εξαιρετικό υλικό αύξησης μαλακών μορίων. Η απομόνωση των βλαστικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό (Adipose Derived Stem Cells, ADSCs) μοιραία οδήγησε την έρευνα να στραφεί στη μελέτη της συνδυασμένης μεταμόσχευσης αυτόλογου λίπους και ADSCs (cell assisted lipotransfer-CAL).

Σκοπός:Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια in vivo μελέτη σε ζωικό πρότυπο της υποβοηθούμενης με ADSCs λιπομεταφοράς. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει με ποσοτικές μετρήσεις τη δυνατότητα των ADSCs να βελτιώνουν την ποιότητα και την μακροπρόθεσμη διατήρηση του μοσχεύματος λίπους κατά τη λιπομεταφορά, συγκρίνοντας την με την παραδοσιακή λιπομεταφορά.

Μέθοδοι:Για τους σκοπούς της μελέτης, βλαστικά κύτταρα απομονώθηκαν από διαγονιδιακούς μύες C57BL / 6J-GFΡ που εκφράζουν την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (Green Fluorescent Protein, GFP) με αποτέλεσμα τα ίδια τα βλαστικά κύτταρα να φθορίζουν, γεγονός που μας επέτρεψε την παρακόλουθηση τους απεικονιστικά. Τα GFP-θετικά βλαστικά κύτταρα αφού απομονώθηκαν από το λίπος αναμείχθηκαν με τεμαχισμένο λιπώδη ιστό που συλλέχθηκε από τις βουβωνικές χώρες των C57BL / 6JolaHsd μυών και στη συνέχεια συν-εμφυτεύτηκαν σε Hsd:Athymic Nude-Foxn1nu μύες. Σε όλους τους μύες η έγχυση του ADSC-εμπλουτισμένου μείγματος έγινε στη μία πλευρά της ράχης ενώ στην αντίθετη πλευρά της ράχης πραγματοποιήθηκε η έγχυση ελέγχου (control) με ίδια ποσότητα τεμαχισμένου λιπώδους ιστού (μη εμπλουτισμένου) από τις βουβωνικές χώρες των C57BL / 6JolaHsd μυών .

Η επιβίωση των εμφυτευμένων GFP-θετικών βλαστικών κυττάρων παρακολουθήθηκε με in νίνο μοριακή απεικόνιση φθορισμού 56 ημερών. Για τη συγκριτική μελέτη του ποσοστού επιβίωσης το μοσχεύματος λίπους τα μοσχεύματα αφαιρέθηκαν χειρουργικά στις 7 και στις 56 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, ζυγίστηκαν και υποβλήθηκαν σε ιστολογική εξέταση και ανοσοϊστοχημικό έλεγχο για τους δείκτες CD34 και Ki67.

Αποτελέσματα:Τα αποτελέσματα έδειξαν καλύτερη επιβίωση του ADSC-εμπλουτισμένου λίπους σε σύγκριση με το μη εμπλουτισμένο (63% του αρχικής μάζας έναντι 33% μεγαλύτερη σε σχέση με την παραδοσιακή λιπομεταφορά,p<0.05). Η παρουσία των φθοριζόντων ADSCs μέχρι και την 56η ημέρα παρακολούθησης επιβεβαιώθηκε με την in vivo απεικόνιση φθορισμού. Η νεο-αγγειακή πυκνότητα ήταν αυξημένη στα εμπλουτισμένα με ADSCs λιπομοσχεύματα με διαφορά στατιστικά σημαντική (p<0.05)

Συμπεράσματα: Ο εμπλουτισμός των λιπο-μοσχευμάτων με ADSCs είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος βελτιστοποίησης της τεχνικής μεταφοράς αυτόλογου λίπους. Τα ex-vivo καλλιεργημένα ADSCs συμβάλλουν στη νεο-αγγείωση και αναγέννηση του ισχαιμικού ισχαιμικού λιπομοσχεύματος .
Λέξεις-κλειδιά:
Λίπος, Μεταμόσχευση,Μεταφορά, Βλαστικά κύτταρα, Μεσεγχυματικά,Λιπώδης Ιστός, Επιβίωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
259
Αριθμός σελίδων:
163
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

TELIKO PHD_minas[207]pdf.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.