Μελέτη της φλεγμονής, της ιστικής και ανοσολογικής αντίδρασης σε πρώιμα στάδια αθηρωμάτωσης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1326556 310 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-01-11
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Οικονομίδης Νικόλαος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δέσποινα Περρέα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Ρίζος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Κοντζόγλου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρήστος Βερύκοκος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Μισιακός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της φλεγμονής, της ιστικής και ανοσολογικής αντίδρασης σε πρώιμα στάδια αθηρωμάτωσης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη στοχεύει να διερευνήσει την προληπτική αντι-αθηρωματική δράση της σιμβαστατίνης σε πειραματικό πρότυπο (κόνικλους) που έλαβαν θεραπεία με σιμβαστατίνη και στη συνέχεια έλαβαν δίαιτα πλούσια σε χοληστερόλη.

Μέθοδος- σχεδιασμός: Εικοσιδύο αρσενικοί κόνικλοι νέας Ζηλανδίας, ηλικίας 2 μηνών χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της μελέτης. Χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Την ομάδα ελέγχου (C) που αποτελούνταν από 6 ζώα (n=6) και κατανάλωσαν τυπική τροφή. Την ομάδα A (n=8) που έλαβε τροφή πλούσια σε χοληστερόλη (0,5% w/w) για 8 εβδομάδες και στη συνέχεια κατανάλωσε κανονική τροφή για επιπλέον 8 εβδομάδες. Τέλος την ομάδα B (n=8), οι κόνικλοι της οποίας έλαβαν αρχικά τυπική τροφή μαζί με σιμβαστατίνη (3 mg / kg / ημέρα) στο πόσιμο νερό τους, μόνο για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια έλαβαν τροφή πλούσια σε χοληστερόλη (0,5% w/w) για επιπλέον 8 εβδομάδες.
Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε, αφενός σημαντική μείωση των αθηρωματικών βλαβών στην αορτή των ζώων που έλαβαν προθεραπεία με σιμβαστατίνη, αφετέρου στατιστικά σημαντικά μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDLχοληστερόλης στον ορό σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Μελετήθηκαν δύο παράγοντες: η sCD 163 η οποία βρέθηκε χαμηλότερη στην ομάδα Β (8η εβδομάδα) σε σχέση με τις τιμές στις ομάδες A και C. Τα επίπεδα του MCP-1, δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.Ελήφθησαν επίσης ιστολογικά παρασκευάσματα στο τέλος του πειράματος, από αορτικό ιστό καθώς και από το μυοκάρδιο των πειραματικών μοντέλων και έγινε μικροσκοπική ανάλυση και εκτίμηση της αθηρωμάτωσης.

Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν για πρώτη φορά το προστατευτικό ρόλο της σιμβαστατίνης για τη πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικών πλακών και κατ΄επέκταση για τη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο τα μοριακά μονοπάτια που εμπλέκονται στην προφυλακτική δράση της σιμβαστατίνης έναντι της υπερχοληστερολαιμίας πρέπει να διαλευκανθούν περαιτέρω.
Λέξεις-κλειδιά:
Φλεγμονή, Ανοσολογική αντίδραση, Αθηρωμάτωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
297
Αριθμός σελίδων:
115
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Oikonomidis N PhD.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.