Η επίδραση της κατανάλωσης τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο στις μεταβολικές παραμέτρους σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:1327468 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Παθολογίας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-03
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Αργιανά Βασιλική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Π. Σφηκάκης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σ. Λαδάς, Ομ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δ. Περρέα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ν. Τεντολούρης, Αν. Καθηγητης, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κ. Μακρυλάκης, ΑΝ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Α. Πρωτογέρου, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Α. Κόκκινος, Επ. Καθηγτής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κατανάλωσης τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο στις μεταβολικές παραμέτρους σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης επιδορπίων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ), ως μέρος μιας ισορροπημένης υποθερμιδικής δίαιτας, σε ανθρωπομετρικές και βιοχημικές παραμέτρους σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2).

Μεθοδολογία

Συνολικά 61 ασθενείς με ΣΔ2 τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης (n=30) ή στην ομάδα ελέγχου (n=31). Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν την ίδια υποθερμιδική (-500 kcal) δίαιτα για 12 εβδομάδες. Στην ομάδα παρέμβασης περιλαμβανόταν η κατανάλωση 4 μερίδων επιδορπίων χαμηλού ΓΔ/ΓΦ την εβδομάδα, ενώ στην ομάδα ελέγχου επιτρεπόταν η κατανάλωση 1 μερίδας ενός συμβατικού γλυκού την εβδομάδα.

Αποτελέσματα

Τριάντα άτομα στην ομάδα ελέγχου και 28 άτομα στην ομάδα παρέμβασης ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά και στις δύο ομάδες. Η αρτηριακή πίεση αίματος, η γλυκόζη νηστείας στο αίμα, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η ινσουλίνη και η γGT μειώθηκαν σημαντικά μόνο στην ομάδα παρέμβασης. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στο τέλος της παρέμβασης. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μειώθηκε στην ομάδα παρέμβασης ενώ τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης μειώθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Οι μεταβολές αυτές ήταν στατιστικά σημαντικές κατά το τέλος της δοκιμής μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στα άλλα λιπίδια του πλάσματος, το ουρικό οξύ, τη λεπτίνη, την αδιπονεκτίνη και την ιντερλευκίνη-6 σε καμία ομάδα της μελέτης.

Συμπεράσματα

Η κατανάλωση επιδορπίων με χαμηλό ΓΔ/ΓΦ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υποθερμιδικής δίαιτας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε ανθρωπομετρικές και μεταβολικές παραμέτρους σε ασθενείς με ΣΔ2.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, Γλυκαιμικό φορτίο, Διαβήτης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
133
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Argiana.pdf
983 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.