Εμπόριο και Ρόδη. Ελληνικές αποικίες στην ιβηρική χερσόνησο. Συγκριτική προσέγγιση (6ος – 3ος αιώνας π.Χ.)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327848 656 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ραλλάτου Αντωνία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βικτορία Σαμπετάι, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος, Ακαδημία Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμπόριο και Ρόδη. Ελληνικές αποικίες στην ιβηρική χερσόνησο. Συγκριτική προσέγγιση (6ος – 3ος αιώνας π.Χ.)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμπόριο και Ρόδη. Ελληνικές αποικίες στην ιβηρική χερσόνησο. Συγκριτική προσέγγιση (6ος – 3ος αιώνας π.Χ.)
Περίληψη:
Στην άλλη άκρη της Μεσογείου το ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποικίες στην Ιβηρία ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα και άνθισε ιδιαιτέρως στις αρχές του 20ου, με την έναρξη των συστηματικών ανασκαφών στην περιοχή όπου είχε εντοπιστεί η φωκαϊκή αποικία του Εμπορίου. Καθ' όλη τη διάρκεια του αιώνα δημοσιεύονται σχετικές μελέτες όμως μετά τη δεκαετία του ‘80 η έρευνα για το Εμπόριο και τη Ρόδη δίνει ακόμα περισσότερους καρπούς με πολυάριθμες δημοσιεύσεις που προσεγγίζουν πιο εξειδικευμένα και σύνθετα θέματα από ό,τι παλαιότερα. Σταθμός για τη μελέτη του ελληνικού παρελθόντος της ιβηρικής χερσονήσου αποτελεί η ίδρυση του Κέντρου Iberia Graeca το 2006, που σκοπό έχει την τεκμηρίωση, διάσωση και διάδοση της ελληνικής αρχαιολογικής κληρονομιάς της. Αντίθετα, στην ελληνική έρευνα και βιβλιογραφία είναι σχεδόν πλήρης η απουσία σχετικών μελετών.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και παρουσίαση των καταλοίπων των δύο αποικιών και η διερεύνηση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, των αφετηριών και των εμπορικών και κοινωνικοπολιτικών σχέσεων που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μετά την ίδρυσή τους. Ακόμη, η εν λόγω διπλωματική εργασία αποτελεί ένα πρώτο βήμα προσέγγισης στην ελληνική βιβλιογραφία της κλασικής αρχαιολογίας στην ιβηρική χερσόνησο και έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας για περαιτέρω μελέτες.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια γενική περιγραφή της περιοχής στην οποία βρίσκονται οι αποικίες του Εμπορίου και της Ρόδης, με αναφορές στο γεωγραφικό ανάγλυφο, το οποίο έπαιξε ρόλο στην επιλογή της θέσης από τους Φωκαείς για την ίδρυση των εν λόγω πόλεων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι γραπτές πηγές οι οποίες αφορούν στις υπό εξέταση αποικίες και αναλύονται οι προβληματικές που προκύπτουν από αυτές. Ακολουθεί η παρουσίαση των αρχιτεκτονικών φάσεων από την ίδρυσή τους έως και τον 3ο π.Χ. Αιώνα, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στις οχυρωματικές κατασκευές που πλαισιώνουν τις αποικίες, από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις σχέσεις τους με τον περίγυρό τους, τις μεταξύ τους επαφές αλλά και αυτές με τους ντόπιους πληθυσμούς. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται οι κοπές των νομισμάτων που αποτελούν τις δυτικότερες ελληνικές κοπές, οι χρονολογικές τους φάσεις, καθώς και οι επιρροές τους από την Μασσαλία και την Καρχηδόνα. Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης των αφετηριών του Εμπορίου και της Ρόδης, καθώς και μια προσέγγιση των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και με τις φυλές των αυτοχθόνων (με την Μασσαλία ως μητρόπολη), όπως επίσης και με τις περιοχές που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Καρχηδόνας και με τη Ρώμη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ελληνικές αποικίες, Ισπανία, Ιβηρική Χερσόνησος, Εμπόριο, Ρόδη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
289
Αριθμός σελίδων:
123
Διπλωματική Εργασία_Αντωνία Ραλλάτου.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο