«Η προβληματική της σχολικής ένταξης παιδιών Ρομά στους Σοφάδες του νομού Καρδίτσας»

Διπλωματική Εργασία uoadl:1329352 722 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-24
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Πέτρου Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Μάρκου, Καθηγητής, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Ευανθία – Έλλη Μηλίγκου, Επίκουρη καθηγήτρια, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η προβληματική της σχολικής ένταξης παιδιών Ρομά στους Σοφάδες του νομού Καρδίτσας»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η προβληματική της σχολικής ένταξης παιδιών Ρομά στους Σοφάδες του νομού Καρδίτσας»
Περίληψη:
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο θεσμός της εκπαίδευσης την περίοδο που διανύουμε έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ίδιο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο έχει ως έργο, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, να ανταπεξέλθει τα εμπόδια που προβάλουν οι σύγχρονες κοινωνίες μέσω των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Ο μηχανισμός παραγωγής τους και διαιώνισης τους πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη πρότερο στόχο κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας και αναγκαίος όρος για την επίτευξη του είναι η διαπολιτισμική ένταξη όλων των πολιτών στους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Οι Ρομά αποτελούν μια περίπτωση πολιτισμικής ομάδας που έχει τεθεί στο περιθώριο, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αναπαράστασης που έχει κατασκευαστεί από την κυρίαρχη ομάδα.
Η παρούσα εργασία διενεργήθηκα στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και επιχειρεί να εξετάσει τρεις βασικές παραμέτρους: την θεωρητική τεκμηρίωση, την ερευνητική δραστηριότητα και την εκπαιδευτική πολιτική. Η διεξαγωγή της έρευνας λαμβάνει υπόψη ταυτόχρονα και τις δυο ομάδες κατά τη διαδικασία ένταξης, των Ρομά και της κυρίαρχης ομάδας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι ένα τέτοιο πλαίσιο έρευνας συμβάλλει σε μια πιο σφαιρική κατανόηση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την πολυπλοκότητα των κοινωνικών συνθηκών των Ρομά και επιτρέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικότερων μορφών πολιτικής παρέμβασης. Η έρευνα είναι ποιοτικής μεθοδολογίας και βασίζεται στην ημι-δομημένη συνέντευξη. Διεξήχθησαν στο συνοικισμό Σοφάδων Καρδίτσας συνεντεύξεις με 24 παιδιά Ρομά, με τους γονείς τους, με τους εκπαιδευτικούς και αντίστοιχα με 24 μη Ρομά συμμαθητές τους και τους γονείς τους. Η ανάλυση δεδομένων δείχνει ότι οι διαδικασίες ένταξης απαιτούν προσπάθειες από τα μέλη και των δυο ομάδων για συνεργασία με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Παράλληλα το σχολείο από μόνο του δε μπορεί να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές, αλλά χρειάζεται και τη ταυτόχρονη συνεισφορά των άλλων θεσμών και κυρίως της οικογένειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
εκπαιδευτικός αποκλεισμός, διαπολιτισμική ένταξη, Έλληνες Ρομά, Τσιγγάνοι
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
128
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματική εργασία Πέτρου Κωνσταντίνου- Η προβληματική της σχολικής ένταξης παιδιών Ρομά στους Σοφάδες του νομού Καρδίτσας.pdf
500 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.