Ψηφιακά Αποθετήρια. Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Κατάλογος Δ.Δ. που αφορούν το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. "Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (Διοίκηση)"

Διπλωματική Εργασία uoadl:1332257 946 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-03
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Πανταζής Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ε. Λέκκας,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Σ. Λόζιος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ν. Βούλγαρης,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψηφιακά Αποθετήρια. Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Κατάλογος Δ.Δ. που αφορούν το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. "Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (Διοίκηση)"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψηφιακά Αποθετήρια. Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Κατάλογος Δ.Δ. που αφορούν το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. "Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (Διοίκηση)"
Περίληψη:
Η εκπόνηση εργασιών, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, είναι μια απαραίτητη διαδικασία η οποία απαιτεί αναζήτηση πληροφοριών μέσα από βάσεις δεδομένων που αφορούν το αντικείμενο που μελετάται.
Η ανοικτή πρόσβαση σε μια κεντρική, αξιόπιστη και διαδικτυακά προσβάσιμη υπηρεσία όπως είναι το Εθνικό Αρχείο των Διδακτορικών Διατριβών έχει τεράστια οφέλη για την επιστημονική-ερευνητική κοινότητα και το ευρύ κοινό, αποτελώντας την πύλη αναζήτησης των ΔΔ και δίνοντας την δυνατότητα άντλησης αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας.
Σκοπός της παρούσης Βιβλιογραφικής Παρουσίασης είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η ταξινόμηση ανά επιστημονικό πεδίο και ανά συγγραφέα των Διδακτορικών Διατριβών του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης που το αντικείμενό τους θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο, στην εκπόνηση των εργασιών που πρέπει να υποβληθούν από τους φοιτητές του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Κρίσεων και Καταστροφών" στη Διοίκηση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους,
Φιλοδοξία του είναι να συγκεντρώσει και να καταγράψει την υπάρχουσα βιβλιογραφία των ΔΔ του ΕΑΔΔ που κατατίθενται στην Ελλάδα η και στο εξωτερικό και διαπραγματεύονται το αντικείμενο του ΠΜΣ, ελπίζοντας να αποτελέσει χρήσιμο και αξιόπιστο εργαλείο για τους φοιτητές, και όχι μόνο, αποτελώντας πεδίο μελέτης και βοηθώντας στην αναζήτηση βιβλιογραφικών δεδομένων.
Η εργασία περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν τις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες και τα Ψηφιακά Αποθετήρια καθώς και το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του ΕΑΔΔ όπου περιγράφεται η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου φορέα και τέλος περιγράφεται συνοπτικά ο σκοπός που εξυπηρετείται από τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που πραγματεύονται την Διαχείριση των Κρίσεων και των Καταστροφών καθώς και την αναγκαιότητα τους στην καθημερινότητα της σύγχρονης κοινωνίας.
Θέλοντας να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο εργαλείο που μας παρέχει το ΕΑΔΔ δημιουργήσαμε δυο καταλόγους . Ο πρώτος αφορά τις ΔΔ ταξινομημένες ανά επιστημονικό πεδίο όπως ακριβώς τις έχει κατηγοριοποιήσει το ΕΑΔΔ και περιλαμβάνονται σε επιστημονικά πεδία όπως: των Φυσικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Γεωργικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας και των Επιστημών της Μηχανικής και Τεχνολογίας. Ο δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει τις ίδιες ΔΔ ταξινομημένες αλφαβητικά ανά συγγραφέα.
Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβείς και περιεκτικοί στη συλλογή των στοιχείων, η αναζήτηση και η κατηγοριοποίηση-ταξινόμηση των ΔΔ έγινε με δυό τρόπους. Ο πρώτος πραγματοποιήθηκε με εξέταση των εργασιών μία προς μια, διαδικασία που απαιτούσε αρκετό χρόνο αλλά έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο δεύτερος τρόπος αφορούσε την αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά διαδικασία γνωστή για την αποτελεσματικότητα της όσον αφορά τη συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών. Το τελικό αποτέλεσμα ανέδειξε 329 ΔΔ σε ένα σύνολο 35000 περίπου εργασιών που αφορούν το αντικείμενο του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Κρίσεων και Καταστροφών.
vi
Τέλος παρουσιάζονται τα στατιστικά στοιχεία και τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατά την ολοκλήρωση της εργασίας και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα δημιουργίας περισσότερων ΠΜΣ που πρέπει να ασχοληθούν με θέματα αιχμής και ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας και την προστασία της μέσω της Διαχείρισης των Κρίσεων και των Καταστροφών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωλογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ψηφιακές Βιβλιοθήκες, Ψηφιακά Αποθετήρια, Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Κρίσεων και Καταστροφών, Βιβλιογραφίες, Βιβλιογραφική Παρουσίαση, Διαχείριση Κρίσεων, Φυσικές Καταστροφές, Τεχνολογικές Καταστροφές, Περιβάλλον, Επιστήμες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
160
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
201
Θεόδωρος Πανταζής ΑΜ 15073 Μεταπτυχιακή Εργασία 02.03.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο