Μελέτη του ρόλου του γονιδίου RANKL στην Παθογένεια της Πνευμονικής Ίνωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1337720 631 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-16
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σομπατζή Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αϊδίνης Βασίλης: Ερευνητής Α’ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΕΚΕΒΕ) «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».
Χρήστος Κρούπης: Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας - Μοριακής Βιολογίας, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ευρύκλεια Λιανίδου: Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη του ρόλου του γονιδίου RANKL στην Παθογένεια της Πνευμονικής Ίνωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη του ρόλου του γονιδίου RANKL στην Παθογένεια της Πνευμονικής Ίνωσης
Περίληψη:
Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (IPF) είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, αγνώστου αιτιολογίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι η αυξημένη εναπόθεση κολλαγόνου στον πνεύμονα, που φυσιολογικά παράγεται ως απόκριση στην επούλωση πληγών. Για την ανάλυση των χαρακτηριστικών της IPF, χρησιμοποιείται το μοντέλο της μπλεομυκίνης στο ζωικό μοντέλο. Πρόκειται για πολύπλοκη ασθένεια στην οποία εμπλέκονται πολλά διαφορετικά βιολογικά μόρια που μπορεί να επηρεάσουν το μηχανισμό και την εξέλιξη της. Πρόσφατα βρέθηκε η έκφραση των γονιδίων RANKL/RANK/OPG σε συγκεκριμένα κύτταρα ιστών ποντικών με πνευμονική ίνωση και ο ρόλος της αναλογίας RANKL/OPG στην ασθένεια.
Ο βασικός ρόλος των μορίων αυτών είναι η ρύθμιση του οστικού μεταβολισμού. H RANKL (receptor activator of NF-kB ligand) ελέγχει την αναδόμηση των οστών ρυθμίζοντας την διαφοροποίηση, ωρίμανση και επιβίωση των οστεοκλαστών, των κυττάρων που ευθύνονται για την οστική αποδόμηση. H RANK είναι γνωστός υποδοχέας σηματοδότησης του RANKL (receptor activator of NF-kB) και συμμετέχει στο σχηματισμό οστεοκλαστών. Το OPG ως διαλυτός υποδοχέας της RANKL, δρα ως ενδογενής αναστολέας της δεσμεύοντάς την ειδικά και αναστέλλοντας έτσι την αλληλεπίδρασή της με τη RANK.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, επικεντρωθήκαμε στην επαλήθευση της έκφρασης των μορίων αυτών σε ιστούς ποντικών με πνευμονική ίνωση και στη διερεύνηση του ρόλου των γονιδίων RANKL/RANK/OPG στην παθογένεση της ασθένειας. Για αυτό το λόγο προκαλέσαμε IPF σε TghuRANKL και C57/Bl6 ποντίκια με ενδοτραχειακή ένεση μπλεομυκίνης, για να αξιολογήσουμε τα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων αυτών και κυρίως να καταλάβουμε αν λειτουργούν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη της ασθένειας στους δύο γονότυπους.
Συμπεραίνουμε, με βάσει τα πειραματικά αποτελέσματα, πως δεν υπάρχει διαφορά στην παθογένεια της πνευμονικής ίνωσης στους δύο γονοτύπους. Βασικό ρόλο στη δράση του RANKL παίζει η αναλογία RANKL/OPG.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευμονική ίνωση, RANK, RANKL, OPG, TghuRANKL
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
135
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ RANKL ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο