Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από μαθητές Λυκείου στην Ελλάδα- Ο ρόλος του σχολείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:1381100 480 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Νικολοπούλου Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαυρικάκη Ευαγγελία, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από μαθητές Λυκείου στην Ελλάδα- Ο ρόλος του σχολείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από μαθητές Λυκείου στην Ελλάδα- Ο ρόλος του σχολείου
Περίληψη:
Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, δηλαδή διατροφικών προϊόντων που σκοπό έχουν τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, αποτελεί μια συνήθεια που σύμφωνα με τις έρευνες τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού μεταξύ των οποίων και οι έφηβοι. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, η παρούσα εργασία εξετάζει αν αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί και σε ποιο βαθμό από έφηβους μαθητές των Λυκείων της χώρας μας. Για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκε εξ αρχής ερωτηματολόγιο και χορηγήθηκε σε 215 μαθητές Λυκείων, για να διερευνηθεί η άποψη τους για τα συμπληρώματα διατροφής, οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση, οι πηγές ενημέρωσής τους και ο ρόλος του σχολείου. Στο τέλος του ερωτηματολογίου, παρατέθηκε μια λίστα από συμπληρώματα διατροφής για να ελεγχθεί αν έχουν καταναλώσει κάποιο/κάποια από αυτά τον τελευταίο μήνα. Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, περίπου οι μισοί μαθητές του δείγματος έχουν καταναλώσει ένα ή περισσότερα από τα συμπληρώματα διατροφής ανεξαρτήτως συχνότητας. Τα πιο δημοφιλή σκευάσματα είναι οι πολυβιταμίνες/μέταλλα-βιταμίνες σε ποσοστό 30,1%. Η τάξη είναι ένας παράγοντας για τον οποίο βρέθηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στη συνολική κατανάλωση συμπληρωμάτων τον τελευταίο μήνα με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης, αλλά επίσης η συμμετοχή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα φάνηκε να επηρεάζει θετικά την κατανάλωση πρωτεϊνών/αμινοξέων/κρεατίνης και ενεργειακών ποτών. Επιπλέον, η καλύτερη επίδοση στα μαθήματα της Χημείας και της Βιολογίας επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την κατανάλωση ενεργειακών ποτών . Η οικογένεια είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης τους, ενώ διαφωνούν ότι κάποιο σχετικό μάθημα όπως η Χημεία ή η Βιολογία τους έχει προσφέρει επαρκή ενημέρωση για το θέμα. Τέλος δηλώνουν ότι το σχολείο δεν τους βοηθά στην απόφασή τους για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Συμπληρώματα διατροφής, έφηβοι, σχολείο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
120
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

εργασια συμπλ.διατροφης-νικολοπουλου_8-2.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.