Κλινική μελέτη για τη συσχέτιση της ψωρίασης με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (hashimoto)

Διπλωματική Εργασία uoadl:1445642 586 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Βιοστατιστική και Επιστήμη Δεδομένων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπαγιάννη Άρπη- Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαδαυίδ Ευαγγελία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μπάμια Χριστίνα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κατσουγιάννη Κλέα, Καθηγήτρια Ιατρικής στατιστικής και επιδημιολογίας, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλινική μελέτη για τη συσχέτιση της ψωρίασης με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (hashimoto)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που πάσχουν από μια αυτοάνοση ασθένεια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τουλάχιστον μια ακόμα αυτοάνοση ασθένεια. Η ψωρίαση είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται περίπου σε ποσοστό 1-3% σε Ευρώπη και Αμερική. Συνήθως συνοδεύεται από την εκδήλωση ψωριασικής αρθρίτιδας σε ποσοστό 10-15%. Έχει αποδειχτεί ότι άτομα με ψωρίαση έχουν υψηλό κίνδυνο να πάσχουν ταυτόχρονα από μια ή και δυο ακόμα αυτοάνοσες νόσους. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς και θεωρείται ότι πιθανών να σχετίζεται με την ψωρίαση. Για το λόγο αυτό έχει μελετηθεί η συσχέτιση μεταξύ τους με αντικρουόμενα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας σε ασθενείς (με ή χωρίς ψωριασική αρθρίτιδα) σε σύγκριση με υγιείς (χωρίς ψωρίαση ή και κάποια ασθένεια θυρεοειδούς). Δευτερεύοντες στόχοι ήταν η μελέτη της υποομάδας των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα σε σχέση με τους υγιείς ως προς την εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας, αλλά και η σύγκριση των χαρακτηριστικών της ψωρίασης σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα σε σχέση με ασθενείς χωρίς αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Για το λόγο αυτό διεξήχθη μια μελέτη ασθενών- μαρτύρων. Οι ασθενείς προέρχονταν από το Δερματολογικό Τμήμα του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αθήνας και είχαν όλοι χρόνια ψωρίαση κατά πλάκας, ενώ οι μάρτυρες από τα Εξωτερικά ιατρεία Ενδοκρινολογικής Κλινικής. Για κάθε ασθενή επιλέχθηκαν δυο μάρτυρες παρόμοιας ηλικίας και δείκτη μάζας σώματος. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πλήρεις ιατρικές εξετάσεις και έδωσαν γραπτή συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους.
Έγινε περιγραφική ανάλυση με κύριο στόχο τη σύγκριση των κλινικών και εργαστηριακών χαρακτηριστικών των ασθενών και των υγιών, η οποία συνοδευόταν από τους κατάλληλους στατιστικούς ελέγχους. Επιπλέον, έγινε λογιστική παλινδρόμηση για να απαντηθεί το βασικό ερώτημα της μελέτης.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν απουσία συσχέτισης μεταξύ της ψωρίασης και της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας. Επιπλέον, δε φάνηκε να διαφέρουν τα χαρακτηριστικά της ψωρίασης σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και σε ασθενείς χωρίς αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Επίσης, δεν υπήρχαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα σε σχέση με τους υγιείς. Ένα σημαντικό εύρημα, τέλος, ήταν ότι το φύλο φάνηκε να έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στην εμφάνιση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας στους μάρτυρες, πράγμα το οποίο δεν παρατηρήθηκε στους ασθενείς.
Στη μελέτη υπήρξαν κάποιοι περιορισμοί που δυσχεραίνουν την ασφαλή συμπερασματολογία. Κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα περιορίζονται στην γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των ασθενών και ειδικά αυτών με ψωριασική αρθρίτιδα είναι σχετικά μικρός. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς προέρχονται από πανεπιστημιακό νοσοκομείο με αποτέλεσμα περιστατικά ήπιας μορφής ψωρίασης να έχουν υποεκτιμηθεί. Ωστόσο, η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε από περιοχή με επαρκή ποσότητα ιωδίου, που αποτελεί βασικό στοιχείο μιας τέτοιας μελέτης, έγινε σαφής καθορισμός των ασθενών και των μαρτύρων και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ομοιογένεια ως προς την εθνικότητα. Περαιτέρω μελέτες θα ήταν καλό να διεξαχθούν με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψωρίαση, Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
40
Papagianni Arpi-Christina Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο