Η πειρατεία και το "Κράτος" στη Σομαλία. Μια συγκρουσιακή σχέση υπό το πρίσμα πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών μεταβολών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1455029 462 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2012-12-10
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Καβάγια Χρύσα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Χριστόπουλος. Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πάντειο Πανεπιστήμιο
Γεράσιμος Κουζέλης. Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Μαρία - Ντανίελλα Μαρούδα. Λέκτορας. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πειρατεία και το "Κράτος" στη Σομαλία. Μια συγκρουσιακή σχέση υπό το πρίσμα πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών μεταβολών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Στο διεθνή τύπο, στις πολιτικές και ακαδημαϊκές συζητήσεις, η ύπαρξη της πειρατείας στη Σομαλία, έχει κατά κύριο λόγο συνδεθεί με την απουσία κράτους. Ως εκ τούτου ο κοινός στόχος των εμπλεκόμενων φορέων, επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους στη Σομαλία. Ωστόσο στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης εκφράζεται η άποψη πως η πειρατεία στη Σομαλία δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται μόνο ως σύμπτωμα ενός αποτυχημένου κράτους. Η παρούσα μελέτη είναι χωρισμένη σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο, άμεσα συνδεδεμένο με το φαινόμενο της πειρατείας, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, πως το διεθνές δίκαιο διέπει αυτή καθώς και τα ισχύοντα μέχρι σήμερα μέτρα αντιμετώπισής της.
Στο δεύτερο μέρος μελετήθηκε το φαινόμενο της πειρατείας στην Αφρική και ειδικότερα στο Κέρας της Αφρικής. Εξετάσαμε την πολιτική της Δύσης για την Αφρική γενικά και ειδικά για τη Σομαλία ως "ασθενές κράτος". Ερευνήσαμε ακόμη τα αίτια της σομαλικής πειρατείας καθώς και ορισμένα χαρακτηριστικά των Σομαλών πειρατών και του τρόπου δράσης αυτών. Παραθέσαμε το κόστος και τα κέρδη από τη σομαλική πειρατεία αναγνωρίζοντας την ως σύμπτωμα ενός πολιτικοοικονομικού και κοινωνικού συνδρόμου.
Η παρούσα μελέτη και ειδικά το τμήμα της "προβληματικής" αποτελεί μια απόπειρα να ειδωθεί με κριτική ματιά το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντίθενται τα μέτρα αντιμετώπισης της πειρατείας. Η "προβληματική" αυτή φιλοδοξεί να αποδείξει τη διαδικασία (ανα)προσαρμογής των πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών μέτρων από ένα εθνικό επίπεδο σε ένα υπερεθνικό με κυρίαρχο παράδειγμα τη σχέση πειρατείας και "ασθενούς κράτους" στη Σομαλία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πειρατεία, Σομαλία, σύμπτωμα, ασθενές Κράτος, πολιτική.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
60
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

619 ΚΑΒΑΓΙΑ, ΧΡΥΣΑ.pdf
480 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.