Οικονομική κρίση και η επίδρασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1502177 355 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κράτος και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-09-22
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Καπίδου Αργυρώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος - Κομνηνός Χλέπας. Αναπληρωτής καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικονομική κρίση και η επίδρασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν άφησαν αλώβητη την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ένταση της κρίσης ήταν μεγαλύτερη στον ευρωπαϊκό νότο 1με επίκεντρο την Ελλάδα, λόγω αυξημένου δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους. Οι κατακόρυφες μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και των επενδυτικών κονδυλίων, η μείωση των ιδίων εσόδων αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για κοινωνικές δαπάνες, αποτελούν άμεσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο ανωτέρω πλαίσιο αβεβαιότητας, η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση αναζητά αποτελεσματικές πολιτικές πρωτοβουλίες και ειλικρινή προσπάθεια του υπηρεσιακού της προσωπικού. Το γεγονός ότι τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης μειώνονται σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε τοπικό επίπεδο, δημιουργεί αμφίπλευρη πίεση.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι όχι μόνο να αποτυπωθούν οι ευρύτατες επιπτώσεις της κρίσης στα έσοδα και τις δαπάνες δήμων και περιφερειών, αλλά και να αναδειχθεί η προσπάθεια προσαρμογής των ΟΤΑ στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα υπό συνθήκες πίεσης καθώς και οι δυσκολίες που αναδεικνύονται με την εφαρμογή της σταθεροποιητικής πολιτικής που απαιτεί ευρηματικότητα, σύνεση και υπευθυνότητα του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η δημιουργία μιας σταθερής βάσης εσόδων, η χρήση των περιορισμένων πόρων με τον πιο αποδοτικό τρόπο, η χρήση τεχνογνωσίας, η αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης αποτελούν βασικούς στόχους πολιτικής της σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μείωση του μισθολογικού κόστους, η κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, η κατάργηση ειδικοτήτων προσωπικού, η κινητικότητα και διαθεσιμότητα πλεονάζοντος προσωπικού, η τήρηση βάσεων δεδομένων των ΟΤΑ, αποτελούν παραδείγματα προσπάθειας αποδοτικής αξιοποίησης πόρων και ειδικότερα του υπηρεσιακού προσωπικού, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιοποιήσιμους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η πραγματοποίηση μελετών περίπτωσης σε δύο δήμους της Περιφερειακής Ενότητας του Νότιου Τομέα Αθηνών, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, αναδεικνύει τις πτυχές επιτυχών προσπαθειών. Η επιτυχία συνίσταται στην επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, χωρίς όμως να στερήσουν οι δήμοι βασικές παροχές προς τους δημότες.
Η ικανότητα προσαρμογής των δύο δήμων στις νέες συνθήκες οφείλεται πρωτίστως στην ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση. Οι δύο δήμοι προσαρμόζονται στην καθοδήγηση του κεντρικού κράτους και ανταπεξέρχονται στις νέες απαιτήσεις χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν αιρετοί και υπηρεσιακό προσωπικό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
129
Αριθμός σελίδων:
262
Σημειώσεις:
Τοπική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

861 ΚΑΠΙΔΟΥ, ΑΡΓΥΡΩ.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.