Θρησκεία και δωρεά οργάνων

Διπλωματική Εργασία uoadl:1503307 634 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Βαρδαλά Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Αγγελική Στάμου, Καθηγήτρια εφαρμογών, Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Ελένη Λουτράρη, Ιατρός Α΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θρησκεία και δωρεά οργάνων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θρησκεία και δωρεά οργάνων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το νοσηλευτικό προσωπικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό πιθανών δοτών οργάνων και ιστών, καθώς και στην κατάλληλη προσέγγιση των οικογενειών για συναίνεση.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η περιγραφή της στάσης του νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με τη διαδικασία και το θεσμό της δωρεας οργάνων, τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της θρησκευτικότητας και της πρόθεσης του νοσηλευτή να γινει δωρητης οργάνων.
Υλικό και Μέθοδος:Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 117 νοσηλεύτες που προήλθαν απο 11 διαφορετικά τμήματα, νοσοκομείων που εδρεύουν στο νομό Αττικής. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο. Για την αξιοπιστία της κλίμακας υπολογίστηκε ο δείκτης Cronbach’salpha και δείχθηκε η αξιοπιστία ημίσεων τμημάτων (split-halfreliability). Για την εγκυρότητα εννοιολογικής κατασκευής της κλίμακας πραγματοποιήθηκε ανάλυση παραγόντων (common factor analysis). Η στατιστική επεξεργασία έγινε με τη βοήθεια του λογισμικού SPSS για Windows, έκδοση 21.0 .
Αποτελέσματα:Από τους 117 νοσηλευτές οι 97 (82.9%) ήταν γυναίκες και οι 20 (17.1%) ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 40.4. Δέν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά όσον αφορά το φύλο και την προθεση ως προς τη δωρεά, Αλλά βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά οσον αφορα την ενημέρωση, την γνώση δότη και του τμήματος εργασίας. Όσον αφορά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία, το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, καθώς έχει καλές ψυχομετρικές ιδιότητες.
Συμπεράσματα:Από την έρευνα φάνηκε ότι η ενημέρωση, το τμήμα απασχόλησης, καθώς και να γνωρίζει ο νοσηλευτής άτομο που έγινε εν ζωή ή μετα θάνατο δώτης οργάνου σχετιζεται με την απόφαση του να γίνει δωρητης οργάνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δωρεά οργάνων και ιστών, Γνώσεις/στάσεις/πεποιθήσεις νοσηλευτών, Μεταμόσχευση, Θρησκεία, Εγκεφαλικός θάνατος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
61
Vardala Vasiliki master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο