The geopolitical value of Southeastern Europe in the classical and contemporary geopolitical theories. A comparative analysis and critical review.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1518865 257 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-01-13
Έτος εκπόνησης:
2014
Συγγραφέας:
Λεοντάρης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος. Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The geopolitical value of Southeastern Europe in the classical and contemporary geopolitical theories. A comparative analysis and critical review.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Περίληψη:
Τους 3 τελευταίους αιώνες, η Νοτιοανατολική Ευρώπη υπήρξε επίκεντρο έντονου γεωπολιτικού αγώνα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Σημαντικό μέρος της βιβλιογραφίας απεικονίζει την περιοχή παγιδευμένη σε αντιπαλότητες για τη δημιουργία επιρροής και εξαρτημένων κρατών. Η φράση του Τσάρου Νικολάου "Ο ασθενής της Ευρώπης" αναφέρεται συνήθως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία όλο και περισσότερο, στο πλαίσιο του οικονομικού ελέγχου από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, έχασε έδαφος μετά από διαδοχικούς πολέμους. Η διάλυση της αυτοκρατορίας ήταν αργή και επίπονη διαδικασία κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους τη μερίδα του λέοντος, ενώ μικρότερες δυνάμεις προσπάθησαν να κερδίσουν μικρά κέρδη για να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους διαβίωση.
Η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνδυασμένη με αιώνια χαρακτηριστικά της περιοχής δημιούργησε μία γεωπολιτική φαντασμαγορία, ένα μέρος όπου όλες οι γεωπολιτικές θεωρίες μπορούν να δοκιμαστούν και να αποδειχθούν σωστές ή λάθος. Διαδοχικοί πόλεμοι, τοπικοί και Παγκόσμιοι, συγκρούσεις, επαναστάσεις και μικτοί πληθυσμοί, έφτιαξαν ένα χάρτη πάνω στον οποίο κάθε γραμμή, ακόμη και τυχαία ζωγραφισμένη από ένα μωρό, θα μπορούσε να έχει γεωπολιτική σημασία.
Η εργασία αυτή είναι μια προσπάθεια να θέσει αυτές τις τυχαίες γραμμές σε τάξη, ώστε να διαπιστωθεί αν κάθε μία από αυτές συντάχθηκε από το ίδιο χέρι ή όχι.
Για να εντοπίσει αν τα χέρια κρατούσαν τα μολύβια σφιχτά ή όχι και να ελέγξει αν χρησιμοποιήθηκε μελάνι ανεξίτηλο ή όχι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωπολιτική, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αυτοκρατορία, μεγάλες δυνάμεις, θεωρίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
64
Σημειώσεις:
Τοπική ψηφιακή βιβλιοθήκη
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

801 ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.