Απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας στα δημόσια σχολεία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1665058 786 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-10
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Λάκκα Ελπίς
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Τρίμμης, Αναπληρωτής καθηγητής, ΤΕΙ Πατρών
Γεώργιος Σιδερίδης, Αναπληρωτής καθηγητής, ΕΚΠΑ
Ευγενία Μαγουλά, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας στα δημόσια σχολεία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας στα δημόσια σχολεία
Περίληψη:
Η λογοθεραπεία στην Ελλάδα είναι μια σχετικά νέα επιστήμη όπου η εξέλιξη της και η ένταξη της σε σχολικά πλαίσια βάσει των ερευνητικών δεδομένων του εξωτερικού μοιάζει αναγκαία. Βασικός σκοπός λοιπόν της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εύρεση των απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής για την παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας στα δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που διερευνώνται είναι αν υπάρχει διαφορά στις απόψεις των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά(φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, έτη προϋπηρεσίας, γνώση λογοθεραπείας, εμπειρία με παιδιά με προβλήματα λόγου και ομιλίας) και αν υπάρχει διαφορά στις απόψεις των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής με αυτών της ειδικής αγωγής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών λογοθεραπείας στα δημόσια σχολεία. Ο ερευνητικός σχεδιασμός της παρούσας εργασίας περιλάμβανε τη διεξαγωγή ποσοτικής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 170 εκπαιδευτικοί, 85 ειδικής αγωγής και 85 γενικής αγωγής από δημοτικά σχολεία της Αττικής. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω της διανομής ερωτηματολογίων αναλύθηκαν με τη χρήση των μη παραμετρικών κριτηρίων Mann-Whitneyκαι Kruskal- Wallis. Πριν από αυτή την ανάλυση έγινε και η διερευνητική παραγοντική ανάλυση προκειμένου μέσα από το σύνολο των μεταβλητών του ερωτηματολογίου να ανακαλυφθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο παράγοντες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, βρέθηκε ότι μόνο ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών όπως το φύλο, η ηλικία, η εμπειρία με παιδιά με διαταραχές λόγου και ομιλίας και τα έτη προϋπηρεσίας σχετίζονται και επηρεάζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις υπηρεσίες λογοθεραπείας στα σχολεία. Επίσης βρέθηκε ότι υπάρχει διαφορά στις απόψεις των δασκάλων ειδικής και γενικής αγωγής αλλά και ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών συμφώνησαν αρκετά στην αναγκαιότητα ύπαρξης της λογοθεραπείας στα σχολεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ειδική Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
λογοθεραπευτής, ρόλος, αρμοδιότητες, απόψεις, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
71
Αριθμός σελίδων:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

lakka_diplomatiki.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.