Γνώσεις, Απόψεις και Στάσεις Δασκάλων Γενικής Αγωγής αναφορικά με τον Παιδικό Τραυλισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:1665111 690 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καλαρίδου Μελπομένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τρίμμης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής Λογοθεραπείας και Ακοολογίας, Τμήμα Λογοθεραπείας ΤΕΙ Πάτρας
Μαγουλά Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών
Πολυχρονοπούλου Σταυρούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώσεις, Απόψεις και Στάσεις Δασκάλων Γενικής Αγωγής αναφορικά με τον Παιδικό Τραυλισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώσεις, Απόψεις και Στάσεις Δασκάλων Γενικής Αγωγής αναφορικά με τον Παιδικό Τραυλισμό
Περίληψη:
Ο τραυλισμός εμφανίζεται ως μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας, της οποίας τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά και τα συμπτώματα δείχνουν να χαρακτηρίζουν τον λόγο του ομιλούντα αλλά και να διαμορφώνουν πολυεπίπεδα την καθημερινότητά του. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι γνώσεις, οι αντιλήψεις και οι στάσεις των δασκάλων γενικής αγωγής αναφορικά με τον παιδικό τραυλισμό και κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.
Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου 22 προτάσεων, του οποίου η δημιουργία στηρίχτηκε σε δύο σταθμισμένα εργαλεία, το Alabama Stuttering Knowledge (ASK) Test (Crowe and Cooper, 1977) καθώς και το Teacher Attitudes Toward Stuttering (TATS) Inventory (Crowe & Walton, 1981). Το ερωτηματολόγιο διαμοιράστηκε σε 101 δασκάλους 6 σχολείων του νομού Αττικής, εκ των οποίων οι 40 ήταν άντρες και οι 61 ήταν γυναίκες. Στην έρευνα διασφαλίστηκε η ανωνυμία των συμμετεχόντων και η χρήση των αποτελεσμάτων έγινε για επιστημονικούς σκοπούς. Οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων ήταν η διερευνητική παραγοντική ανάλυση (exploratory factor analysis) και η ανάλυση κυρίων συνιστωσών (principal component analysis).
Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, τα έτη υπηρεσίας, οι επιμορφώσεις και η επαφή με τραυλιστή μαθητή στα πλαίσια της σχολικής τάξης επηρεάζουν άμεσα τις γνώσεις, τις απόψεις και τη συμπεριφορά των δασκάλων. Συγκεκριμένα, οι νεότεροι και με λιγότερα έτη υπηρεσίας εκπαιδευτικοί, καθώς και εκείνοι που έχουν επιμορφωθεί ή είχαν κάποια στιγμή τραυλιστή μαθητή στη σχολική τάξη, δείχνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα γνώσεων και να υιοθετούν θετικότερες στάσεις και αντιλήψεις αναφορικά με τη διαχείριση του παιδικού τραυλισμού.
Υπερτονίζεται, ακόμα, μέσω της έρευνας, η ανάγκη περεταίρω επιμορφώσεων των δασκάλων πάνω σε θέματα διαταραχών ομιλίας, αλλά και η ουσιαστικότερη συνεργασία τους με τις διεπιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν τους τραυλίζοντες μαθητές, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν την ολιστικότερη κάλυψη των αναγκών των μαθητών του σύγχρονου σχολείου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ειδική Εκπαίδευση
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εκπαίδευση
Παιδικό θέατρο
Λέξεις-κλειδιά:
Γνώσεις, Απόψεις, Στάσεις, Δάσκαλοι Γενικής Αγωγής, Τραυλισμός, Παιδική ηλικία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
163
Αριθμός σελίδων:
136
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Καλαρίδου Μελπομένη_Π.Μ.Σ. Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική_ Γνώσεις, Απόψεις και Στάσεις Δασκάλων Γενικής Αγωγής Αναφορικά με τον Παιδικό Τραυλισμό.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.