Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως Πηγή Ενημέρωσης στην Ελλάδα_Μελέτη Περίπτωσης: Brexit

Διπλωματική Εργασία uoadl:1666163 560 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Σταματοπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Χαραλάμπης, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως Πηγή Ενημέρωσης στην Ελλάδα_Μελέτη Περίπτωσης: Brexit
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The social media as informative mean in Greece_Case study: Brexit
Περίληψη:
Η παγκοσμιοποίηση, φαινόμενο πολυσχιδών διαδικασιών έχει αγγίξει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικοοικονομικής ζωής, μετασχηματίζοντας και το πεδίο ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από την διάδραση και την συνεχή ροή πληροφορίας, συντελεί στους περαιτέρω μετασχηματισμούς των ΜΜΕ. Για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας με θέμα «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως Πηγή Ενημέρωσης» με περίπτωση μελέτης το Brexit, διεξήχθη ποσοτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι παράμετροι που καθορίζουν την επιλογή των κοινωνικών μέσων ως πηγή ενημέρωσης. Η έρευνα διεξήχθη έχοντας θέσει ως ερευνητικούς στόχους: (α) τον εντοπισμό των αλληλεξαρτήσεων και συσχετίσεων των δημογραφικών μεταβλητών φύλου και μορφωτικού επιπέδου με τις παραμέτρους που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών μέσω των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, (β) τη διερεύνηση παραμέτρων του τρόπου ενημέρωσης του δείγματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού και (γ) τη διερεύνηση του αν η ενημέρωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με την αύξηση του κοινωνικού κεφαλαίου αλλά και με την πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι παράμετροι που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών μέσω των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζονται με τις δημογραφικές μεταβλητές του φύλου και του μορφωτικού επιπέδου και ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στη διαδικασία δημιουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης κοινωνικού κεφαλαίου, ενώ ο βαθμός πολιτικής συμμετοχής των χρηστών εξαντλείται στην έκφραση διαμαρτυρίας προς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και στη δυνατότητα κινητοποίησης και άλλων χρηστών της ίδιας ομάδας, για ένα επίκαιρο πολιτικό θέμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινωνία της πληροφορίας, κοινωνία δικτύων, γνωστικό-πληροφοριακό κεφάλαιο, κοινωνικό κεφάλαιο, δημόσια σφαίρα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
132
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΤΛΚ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.