Ζωές στα όρια: Νεανικοί πολιτισμοί και αστικός χώρος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (βρετανικά, γαλλικά παραδείγματα) της δεκαετίας του 1990.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1672497 874 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παναγιωτόπουλος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Παπαθανασίου, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δήμητρα Λαμπροπούλου, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ζωές στα όρια: Νεανικοί πολιτισμοί και αστικός χώρος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (βρετανικά, γαλλικά παραδείγματα) της δεκαετίας του 1990.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ζωές στα όρια: Νεανικοί πολιτισμοί και αστικός χώρος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (βρετανικά, γαλλικά παραδείγματα) της δεκαετίας του 1990.
Περίληψη:
Oι οπτικές αφηγήσεις, ειδικά αυτές που βρίσκουν ανταπόκριση από ένα ευρύτερο κοινό, δείχνουν το βαθμό επηρεασμού του κοινωνικού σώματος από τα προϊόντα της μαζικής κουλτούρας. Σε αυτή την εργασία επιλέχθηκαν ταινίες-ορόσημα της δεκαετίας του 1990, από την βρετανική και γαλλική κινηματογραφική παραγωγή, οι οποίες απεικονίζουν τις δυσκολίες τις οποίες βίωναν οι νεανικοί πολιτισμοί στο τέλος του 20ού αιώνα.
Η μελέτη της δράσης της ευρωπαϊκής νεολαίας της δεκαετίας του 1990 και των υποπολιτισμών της στον αστικό χώρο, μέσω των αναπαραστάσεων τους στον κινηματογράφο της εποχής, μας αποκαλύπτει τον τρόπο και την σχέση που δημιουργείται μεταξύ των νεανικών υποκειμένων και του αστικού τοπίου στο οποίο ζουν.
Η έννοια του χώρου είναι σημαντική, καθώς οι χώροι διαρκώς δημιουργούνται, αναπαράγονται και μετασχηματίζονται σε σχέση με προγενέστερους χώρους που δημιουργήθηκαν και εγκαθιδρύθηκαν στο παρελθόν. Οι χώροι σχετίζονται στενά με το σχηματισμό βιογραφιών και κοινωνικών σχέσεων. Τα τοπία προσδίδουν υλική υπόσταση σε ταυτότητες και είναι θεμελιώδη για την κατασκευή κοινωνικών κόσμων.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρήθηκε η εξέταση ταινιών που χρονικά καλύπτουν όλη τη δεκαετία του 1990. Βασικά παραδείγματα αποτελούν το Trainspotting του Danny Boyle και το Μίσος του Mathieu Kassovitz. Αυτές τις ταινίες πλαισιώνουν το Γυμνός του Mike Leigh, το Human Traffic του Justin Kerrigan και Οι Εραστές της Γέφυρας του Leos Carax.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Νεολαία, ευρωπαϊκός κινηματογράφος, δεκαετία του 1990, αστικός χώρος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
195
Αριθμός σελίδων:
97
Ζωές στα όρια- Νεανικοί πολιτισμοί και αστικός χώρος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο (βρετανικά, γαλλικά παραδείγματα) της δεκαετίας του 1990.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο