Πρόταση μουσειολογικής ανάδειξης ενός αρχαιολογικού χώρου: η ανασκαφή στην Αρχαία Αλάσαρνα – Καρδάμαινα της Κω

Διπλωματική Εργασία uoadl:1692049 662 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσειακές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-06-29
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Ρηγάτου Ευσταθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάρλεν Μούλιου, Λέκτορας Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γεωργία Κοκκορού – Αλευρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βασίλειος Λαμπρόπουλος, Καθηγητής Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόταση μουσειολογικής ανάδειξης ενός αρχαιολογικού χώρου: η ανασκαφή στην Αρχαία Αλάσαρνα – Καρδάμαινα της Κω
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόταση μουσειολογικής ανάδειξης ενός αρχαιολογικού χώρου: η ανασκαφή στην Αρχαία Αλάσαρνα – Καρδάμαινα της Κω
Περίληψη:
Η Καρδάμαινα, η οποία απέχει 29 χλμ. από την πόλη της Κω και μόλις 5 χλμ. από το αεροδρόμιο «Ιπποκράτης», είναι το δημοφιλέστερο παραθεριστικό θέρετρο του νησιού, καθώς είναι κυρίως γνωστή για τις οργανωμένες παραλίες της και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Παρά το γεγονός ότι στην αρχαιότητα η πόλη ήταν η πρωτεύουσα ενός από τους έξι δήμους της αρχαίας Κω, του δήμου των Αλασαρνιτών κι ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, παραμένει, από αρχαιολογική άποψη, ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό. Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Αλάσαρνας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κατανόηση της οργάνωσης και της εξέλιξης των κοινωνιών στην αρχαιότητα, διότι η στρωματογραφία του χώρου εκτείνεται χωρίς διακοπή από την Ύστερη Γεωμετρική (8ος αι. π. Χ.) μέχρι την Ύστερη Ρωμαϊκή – Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (μέσα του 7ου αι. μ. Χ.), όταν ολόκληρη η περιοχή της Αλάσαρνας εγκαταλείφθηκε.
Η διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης μιας πρότασης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αλάσαρνας στοχεύει στην αναβίωση της ιστορίας της μέσω των αρχαιολογικών καταλοίπων, στην αναπαράσταση του παρελθόντος, μα συγχρόνως και στην επίτευξη μιας άμεσης οπτικής επαφής με την ενεργή ανασκαφή και την παρουσίαση της εξέλιξης των ανασκαφών, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να επισκεφθεί την ανοιχτή αρχαιολογική αποθήκη και το εργαστήριο συντήρησης, γεγονός που αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα.
Το όραμα του έργου της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αλάσαρνας στην Καρδάμαινα της Κω υπήρξε η δημιουργία ενός ελκυστικού και επισκέψιμου αρχαιολογικού προορισμού με γνώμονα την ενσωμάτωσή του στη ζωή της σύγχρονης Καρδάμαινας, το άνοιγμα προς την κοινωνία και το δημόσιο όφελος, προκειμένου να ανακαλύψουμε και να μάθουμε όλα όσα έχει αυτός ο χώρος να μας διδάξει.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Μουσειολογία
Λέξεις-κλειδιά:
πολιτισμική κληρονομιά, αρχαιολογικός χώρος, ανασκαφή, ανοιχτή αποθήκη, ορατἠ αποθήκη, κέντρο μελέτης, προσβασιμότητα, δημόσια αρχαιολογία, δράσεις, αρχαία Αλάσαρνα, Καρδάμαινα, Κως
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
180
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΡΗΓΑΤΟΥ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.