Η σύγκριση των εργομετρικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων χιονοδρόμων με τις επιδόσεις στο αλπικό σκι

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1698203 353 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΓΚΟΤΖΗ ΣΟΦΙΑ
Βλάχου-Καψού Νεφέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Γιοβάνης, Επίκουρος Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σύγκριση των εργομετρικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων χιονοδρόμων με τις επιδόσεις στο αλπικό σκι
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σύγκριση των εργομετρικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων χιονοδρόμων με τις επιδόσεις στο αλπικό σκι
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση των εργομετρικών παραμέτρων, φυσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των Ελλήνων χιονοδρόμων αλπικού σκι σε σχέση με την τελική κατάταξη τους στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Επίσης ο σκοπός της έρευνας ήταν η καταμέτρηση και σύγκριση της σύστασης του σώματος των δοκιμαζόμενων. Μεθοδολογία: Το δείγμα 10 ατόμων προήλθε από δύο ομάδες αθλητών ενός χιονοδρομικού συλλόγου: αγοριών (n = 4) και κοριτσιών (n = 6) του αγωνίσματος Αλπικού σκι, ηλικίας 14,75 ± 1,89 και 13,3 ± 1,97 αντίστοιχα. H διάγνωση και η σύγκριση των φυσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αθλητών χιονοδρομίας έγινε πριν τη χιονοδρομική περίοδο στο εργαστήριο ενός νοσοκομείου Αθήνας και χρησιμοποιήθηκαν οι εξής δοκιμασίες: Α) αξιολόγηση σύστασης σώματος: Ύψος, Βάρος, BMI, Λίπος (%), Άλιπη Μάζα (kg), Μυς (kg). Β) εργομετρική αξιολόγηση: Ευλυγισία (cm), Δύναμη των κάτω άκρων με κατακόρυφο άλμα (cm), Δύναμη των κοιλιακών μυών με αριθμό επαναλήψεων σε 30 sec, Δύναμη των άνω άκρων με αριθμό επαναλήψεων σε 30 sec, Αναερόβια ικανότητα (ισχύς) με τεστ Wingate (αγόρια), Αερόβια ικανότητα (αντοχή) με τεστ Cooper (κορίτσια) σε δαπεδοεργόμετρο (m). Εφαρμόστηκε σχεδιασμός, όπου υπήρχαν 2 ερευνητικές ομάδες σε 6 δοκιμασίες. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα Excel 2007. Αποτελέσματα – Συμπεράσματα: Οι μετρήσεις της σύστασης σώματος των κοριτσιών και αγοριών χιονοδρόμων, εμφανίζουν τα αγόρια να ξεχωρίζουν με αυξημένες τιμές του δείκτη μάζας σώματος (24,28 kg/cm²) και των μυών (55,01 kg), ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι τα κορίτσια είχαν αυξημένες τιμές του λίπους (24,5 %).
Στις δοκιμασίες των εργομετρικών παραμέτρων τα αγόρια υπερτερούν των κοριτσιών όπως αναμενόταν στο κατακόρυφο άλμα (49,25cm), στη δύναμη των άνω άκρων (27,75 επαναλήψεις) και στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου - VO2max (49,21 ml/kg/min).
Aξιοσημείωτο είναι ότι τα αγόρια είχαν καλύτερες τιμές στην ευλυγισία (62,75 cm), ενώ τα κορίτσια είχαν καλύτερες τιμές στους κοιλιακούς (46,8 επαναλήψεις), στη μέγιστη καρδιακή συχνότητα (199,5 RH/min) και στο αναερόβιο κατώφλι (174,5 m/min). Η σύγκριση της αντοχής δεν ήταν εφικτή αφού οι δοκιμασίες ήταν διαφορετικές για τα κορίτσια (test Cooper) και για τα αγόρια (test Wingate). Με βάση τα αποτελέσματα καταγραφής των επιδόσεων κατάταξης στο Ελληνικό Πρωτάθλημα στα αγωνίσματα του Σλάλομ, Γιγαντιαίο Σλάλομ και Υπερ - Γιγαντιαίο Σλάλομ τα κορίτσια είχαν περισσότερες διακρίσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αθλήματα
Λέξεις-κλειδιά:
αξιολόγηση σύστασης σώματος, εργομετρική αξιολόγηση, επιδόσεων κατάταξη.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
18
Πτυχιακή 10 ΓΚΟΤΖΗ Σ. & ΒΛΑΧΟΥ Ν - Πέργαμος.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο